V 80. letih je bila polnost na prvem mestu. Tako pri podloženih ramah kot pri bujnih pričeskah 

(se spomnite zloglasnih 'strešic'?!), kakršno je nosila tudi ameriška supermanekenka Christie Brinkley. Najverjetneje je vsako jutro porabila pločevinko laka za lase in ji je danes za naravnejši videz hvaležno tudi okolje. Foto:
V 80. letih je bila polnost na prvem mestu. Tako pri podloženih ramah kot pri bujnih pričeskah (se spomnite zloglasnih 'strešic'?!), kakršno je nosila tudi ameriška supermanekenka Christie Brinkley. Najverjetneje je vsako jutro porabila pločevinko laka za lase in ji je danes za naravnejši videz hvaležno tudi okolje. Foto:

Pri Glamourju so se ob 70-letnici obstoja revije spomnili na pričeske, ki so zaznamovale zadnjih sedem desetletij. Če ste jih oboževali, jih sovražili ali jih ponosno nosili (pa čeprav se jih danes morda sramujete!), vam bodo morda naslednje fotografije zvezdnic, ustvarjalk modnih smernic v svojem času, priklicale na usta vsaj kak nostalgičen nasmešek.

Sicer je dandanes res "dovoljeno vse", a vsaka pričeska ne pristaja vsakomur. Lasje pa zrastejo in od morebitnega "lasnega spodrsljaja" ostane le spomin. In kakšna fotografija, ki se nato spet pojavi ob najbolj neprimernem trenutku ...

Pa še nekaj: če se s pohodom 80. (na prelomu v 90.) po napovedih modnih kreatorjev na modnih stezah vračajo podložena ramena, se bodo vrnile tudi zloglasne strešice?

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si

Najbrž se tudi v albumih vaših babic skriva kakšna podobna fotografija? Večina se hollywoodske dive Elizabeth Taylor najbolj spominja po vlogi Kleopatre, močno naličene s strogo paževsko pričesko, a poznavalci starega Hollywooda se spominjajo, da je bila za kamero sproščeno in seksi 'plažno dekle'. Najraje je nosila krajše pristrižene rahlo valovite lase - v kombinaciji s košatimi obrvmi, ki so, mimogrede, spet v modi.
Noben pregled klasičnih pričesk ne bi bil popoln brez Audrey Hepburn. Pravzaprav je skoraj vsak videz, za katerega se je odločila, postal ikoničen: od visoko spetih las v Zajtrku pri Tiffanyju do konjskega repa v filmu Funny Face. A njen zaščitni znak - figa v slogu balerin s kratkim frufrujem, počesanim na stran - nikoli ne bo prišel iz mode.
Po francoski modni ikoni Jane Birkin so pri Hermesu poimenovali luksuzno torbico, a ikona je postala tudi zaradi značilne pričeske: gostega 'frufruja' na dolgih ravnih laseh. Tudi današnje ustvarjalke modnih smernic, kot sta na primer Kate Moss in Sienna Miller, se zgledujejo po Birkinovi, utelešenju 'kul dekleta iz 60.'
Twiggy je podirala tabuje tako s svojo androgeno suhljato postavo kot tudi z deško pričesko, ki je še danes izbira mnogih malce drznejših žensk.
Stopničasto pristrižena lahkotna pričeska 'Charliejevega angelčka' s svetlimi prameni je danes spet zelo modna, med drugim si jo je omislila Madonna. Do ikoničnega videza Farah Fawcett iz 70. let si lahko pomagate z okroglo krtačo in sušilcem za lase z ozkim zaključkom, tako da potegnete lase z dna vsakega snopa in jih obrnete navzgor in navzven. Seveda pa morate biti najprej pravilno postriženi.
Nekatere pričeske so prava klasika, druge pa povzročijo začasno obsedno stanje. Med njimi je tudi tista, ki jo je nosila Jennifer Aniston na začetku vloge Rachel Green v Prijateljih. Le katera si ni želela te prikupne pričeske, po možnosti z vidnimi kostanjevimi prameni? Ne sramujte se, če ste bili tudi vi med tistimi, ki so k frizerju odnesle njeno fotografijo.
Med današnje ustvarjalke modnih smernic spada lepa pevka Rihanna, ki se ne boji tvegati. Od punkerskih irokez do strogega paža ali pa dolgih ravnih las - pristaja ji vse. Neustrašnost pa je tako ali tako vedno v modi. Foto: EPA