Svoj prvi butik je odprl pri 23. letih. Foto:
Svoj prvi butik je odprl pri 23. letih. Foto:
Razstava oblek z Balenciaginim podpisom
Pred leti so bile Balenciagine stvaritve na ogled v San Sebastianu. Foto: EPA

Retrospektivo modne hiše, ki jo je pred sedmimi desetletji ustanovil Cristobal Balenciaga, si bo mogoče ogledati od 6. julija do 28. januarja naslednje leto.

Balenciaga v modnih krogih velja za enega od šestih največjih modnih oblikovalcev vseh časov. Na modo je vplival s svojo preprosto prefinjenostjo in legendarnimi kroji. To bo prva priložnost, ko si bo v Parizu mogoče ogledati večjo razstavo njegovih del. Balenciaga je svoj prvi butik odprl v San Sebastianu pri 23. letih, kasneje sta mu sledili še podružnici v Madridu in Barceloni. Zaslovel je z razčlenitvijo oblačil drugih modnih talentov, na primer Else Schiaparelli in Madeleine Vionnet, s čimer je dobil vpogled v skrivnost njihovega uspeha. Leta 1937 se je preselil v Pariz in odprl svojo modno hišo. Njegov prečiščen slog, obsedenost s črnino, španski vpliv in spretna uporaba tkanin so bili razpoznavni že od njegovih začetkov.

Modni guru je svojo zadnjo kolekcijo predstavil leta 1968, ko se je zaradi nasilnih dogodkov tistega poletja iz Pariza vrnil v rodno Španijo, kjer je štiri leta kasneje umrl.

Hiša Balenciaga se je v velikem slogu na modno prizorišče vrnila leta 1997, ko je oblikovalsko taktirko prevzel Nicolas Ghesquiere, ki je genialno združil svoj čut za estetiko z ikonično metaforiko Balenciage.

V prihajajoči razstavi, scenografijo zanjo sta izdelala Dominque Gonzalez Foerster in Benoit Lalloz, bo na ogled 160 del, med njimi tudi Ghesquierovih.