Stedman ostro zavrača ljudi, ki trdijo, da se v 'uggicah' noge znojijo:
Stedman ostro zavrača ljudi, ki trdijo, da se v 'uggicah' noge znojijo: "Ste že kdaj videli, da bi se ovcam potile noge?" sprašuje. Foto: EPA

69-letni Shane Stedman danes živi v trisobnem stanovanju v avstralskem mestu Mona Vale in 12 ur na dan izdeluje srfe. Nekoč pa je imel trgovino s čevlji - 'uggicami', ki jih je izdeloval sam.

V 70. letih ga je namreč prijatelj deskar prosil, naj izdela nekaj, kar bi lahko obul, ko pride iz precej mrzle vode, saj ga takrat vedno močno zebe v noge. Spomnil se je, da rejci ovac pogosto ovijajo svoje noge v krzno, zato je izdelal čevlje iz tega materiala. Da se na krzno ne bi lepil pesek, pa je izdelal trši podplat.

Po desetletju prebijanju iz dneva v dan je obupal in patent za slovite škornje iz ovčje kože prodal Deckerju za (borih) 10.000 funtov in tri pare' uggic' na leto (ene obdrži sam, po en par pa podari hčerki in sinu).

A kljub uspehu, ki so ga njegovi čevlji doživeli, ne obžaluje, da jih je prodal za tako malo denarja, piše britanski časnik Daily Mail. "Če bi hotel uspeti, bi moral odpotovati v ZDA in jih tam tržiti kot znamko. A to ni zame," pravi Stedman in dodaja, da mu je v svojevrstno zadovoljstvo že to, da lahko "svoje" čevlje občuduje na slavnih manekenkah, pevkah in igralkah.