Manj znano je, da se je Picasso ukvarjal tudi z oblikovanjem nakita. Foto: YouTube
Manj znano je, da se je Picasso ukvarjal tudi z oblikovanjem nakita. Foto: YouTube
Calderjeva verižica
Nakit prihaja iz zasebnih zbirk. Foto: YouTube

Razstava z naslovom Od Picassa do Koonsa: umetnik kot draguljar vključuje okrog 200 kosov nakita 135 umetnikov. Med umetniki so zastopana imena Georges Braque, Max Ernst, Alexander Calder, Salvador Dali, Man Ray, Arman, Robert Rauschenberg, Louise Nevelson, John Chamberlain in Anish Kapoor, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Nakit iz zasebnih zbirk
Po besedah kuratorke Diane Venet bo razstava, ki bo odprta do 8. januarja naslednje leto, marsikoga presenetila, saj ni preveč znano, da so se izbrani umetniki posvečali tudi oblikovanju nakita.

Dodala je še, da ta umetniška dela, ki so bila namenjena praktični uporabi, predstavljajo zelo intimen del umetniškega ustvarjanja izbranih avtorjev. Ob tem je še povedala, da so na razstavi predstavljena "miniaturna dela umetnosti, v katerih so umetniki tudi dobili priložnost, da se prvič spopadejo z nekaterimi omejitvami".

Razen Kapoorja, Armana in Calderja je le malo na razstavi zastopanih umetnikov znanih po tem, da so se posvečali nakitu. Številni kosi so bili izdelani v zelo omejenih serijah, morda le po deset ali do 15 kosov, pri čemer je imel umetnik običajno v mislih določeno osebo ali pa je delal po naročilu oziroma se je izdelave nakita lotil kot novega izziva.