Diane von Furstenberg je v modnem poslu že več kot trideset let. Foto: epa
Diane von Furstenberg je v modnem poslu že več kot trideset let. Foto: epa
Najboljši oblikovalec modnih dodatkov, Marc Jacobs, je modni hiši Louis Vuitton vdahnil novo življenje. Foto: epa

Modnega oskarja v kategoriji najboljšega oblikovalca ženske mode so podelili Američanki Veri Wang, najboljši oblikovalec moške mode je John Varvatos, Marca Jacobsa pa so izbrali za najboljšega oblikovalca modnih dodatkov.

Britanski supermanekenki Kate Moss so podelili nagrado za njen vpliv v modnem svetu, ki je nasledila modno ikono Sarah Jessico Parker in Nicole Kidman. Direktor Združenja modnih oblikovalcev Amerike je Katin izbor pospremil z besedami: "Kar nosi Kate, kmalu nosijo vsi. In Kate se res oblači sama, brez pomoči stilistov."

Kipec za življenjsko delo je dobila Diane von Furstenberg, ki modo ustvarja že tri desetletja. Marca Jacobsa so za najboljšega snovalca modnih dodatkov izbrali že tretjič, zadovoljni Jacobs pa je dejal: "Mislim, da modni dodatki niso nič drugačni od ostale mode, torej oblačil. Vse je enakovredno, vse je moda."

Nagrade so najboljši modni guruji prejeli v newyorški javni knjižnici na Manhattnu, zmagovalce pa je izbralo 450 modnih poznavalcev, med katerimi prevladujejo modni oblikovalci, novinarji in stilisti.