Millerjeva postavlja nove mejnike v modi za močnejše postave. Foto: Facebook/Cabiria
Millerjeva postavlja nove mejnike v modi za močnejše postave. Foto: Facebook/Cabiria
Svojo kolekcijo je predstavila tudi na newyorškem tednu mode. Foto: Facebook/Cabiria
Millerjeva podira tabuje v svetovni modni industriji. Foto: Facebook/Cabiria

Drzne barve, veliki potiski, velike obleke s horizontalnimi črtami in brez kančka sramežljivosti - to je bila kolekcija, ki se je v petek zoperstavila svetu oblikovanja oblačil za "obešalnike" na newyorškem tednu mode. Svojo modno linijo Cabiria je Millerjeva predstavila že aprila in zanjo požela "dobre, toda nepričakovane" kritike. Kmalu za premierno predstavitvijo so do nje prišli predstavniki neprofitne organizacije Fashion Law Institute in ponudili, da financirajo njen šov.

Njena modna linija je v modnem svetu pomemben napredek za ženske močnejših postav, ki jih industrija pogosto ignorira. Kritiki so njeno linijo označili za "majhen korak za slog, a velik za splošno potrditev". Millerjeva se je z izzivom spoprijela po 25 letih izkušenj. "To je neverjetna čast in je absolutno fantastično," je dejala Millerjeva za tiskovno agencijo AFP. "Prav tako je čudovita priložnost, da pokažemo, kako ima tudi moda za močnejše ženske vso pravico, da obstaja. Je prava moda. Lahko se jo meri na isti način kot drugo," je bila ostra Millerjeva.

Oblačila, ki zožijo polnejše postave
Oblikovalka s ponosom poudarja, kako uporablja posebne reze, kote in silhuete, ki zožijo polnejše postave. "Oblečejo se in se počutijo lepe ... to je zame tako darilo, daje mi zagon za nadaljnje delo," je dejala v pogovoru za New York Daily News. Čeprav so močnejše manekenke še vedno izjema kot pravilo, so se v zadnjem času začele pojavljati na modnih tednih v Parizu, Milanu in Londonu.

New York pa je v petek dobil svojo skoraj po nesreči. "Ko sem prvič spoznala Eden, je nosila eno izmed svojih oblek," je dejala Susan Scafidi iz Fashion Law Instituta, ki je financiral revijo oblikovalke na newyorškem tednu mode. "Najprej sem pomislila, da bi bilo lepo, če bi jo naredila po moji meri," je razlagala Scafidijeva. Vse drugo je bila zgodovina.

Večje je boljše
Kolekcije Millerjeve so izdelane za ženske s konfekcijskimi številkami od 46 naprej. Rada ima drzne potiske in se jih ne brani uporabiti. "Če pomnožiš vzorec, se prilega telesu na takšen način, kot bi se manjši vzorec pri bolj suhih postavah," je prepričana Millerjeva. Ista filozofija velja tudi, ko beseda nanese na tetovaže. Njeno telo pokriva okoli 50 tetovaž, med njimi netopir, podgana, dva metulja in kača. S svojo pojavitvijo na newyorškem tednu mode upa, da bo lahko naredila večji pečat v državi, kjer je povprečna konfekcijska številka 46.