Platforma omogoča, da je peta lahko izredno visoka. Foto: Jaka Vinšek
Platforma omogoča, da je peta lahko izredno visoka. Foto: Jaka Vinšek
Čevlji Alje Novak
Trendi v čevljih prihodnjih sezon govorijo predvsem o igri ekstremov, ki se pojavijo na čevlju: bogato in skromno, svetleče in mat ... Foto: Jaka Vinšek
Čevlji Alje Novak
Za posebne in večerne priložnosti ostaja modna ošiljena konica, ki pa je seveda kratka. Foto: EPA
Čevlji Alje Novak
Vsekakor je moda na splošno za moške v podrejenem položaju Foto: Jaka Vinšek
Čevlji GTH
Jeseni bodo izredno modni gležnarji, še bolj pa škornji, ki segajo čez koleno. Foto: MMC RTV SLO

Ime Alje Novak je na slovenskem modnem nebu že dobro znano. Oblikovalka, katere čevlji so že večkrat dopolnjevali zmagovalne kreacije natečajev naših oblikovalcev za mis Slovenije, je pred kratkim predstavila kolekcijo modnih čevljev GTH, ki so plod njenega enoletnega sodelovanja z Alpino.

Na vprašanje, kako bi Alja prepričala ženske, ki se najudobneje počutijo v športni obutvi, da obujejo njene čevlje, je oblikovalka odgovorila: "Čevlji, narejeni po meri, so neprimerno bolj udobni od serijsko narejenih čevljev. V mojih unikatnih, po meri narejenih čevljih se ženske počutijo kot v najbolj udobnem športnem copatu. Ravno zato si ženske pri meni velikokrat privoščijo neprimerno višjo petko, kot jo običajno nosijo. Saj višina pete ne vpliva na udobje."


Kaj zapovedujejo smernice za obutev za letošnje poletje in jesen? So balerinke še vedno v ospredju?
Trendi kot nasprotje vrtoglavim petam narekujejo tudi nizke balerinke in sandale popolnoma brez pete. Lahko so narejeni iz več širokih paščkov, ki segajo čez gleženj. Zavezujejo se s trakovi ali pa se zapenjajo z zaponkami. Modni bodo tudi pravi gležnarji z večjimi odprtinami na sprednjem delu, na strani ali celo na peti.

Izredno modne so kombinacije različnih materialov na enem čevlju; tako na enem čevlju lahko vidimo usnje, tekstil in platno. Modni so vzorci plazilcev, kač, kuščarjev in krokodilov. Še vedno ostaja moden lak. Kot modna novost se pojavljajo rese, ki krasijo tudi čevlje. Še vedno bodo čevlji kot nekakšne skulpture, ki pripadajo novemu, prihodnosti ....


Kaj pa japonke? Priporočate ob njih tudi nošenje modnih dodatkov, kot so prstančki na nogah?
Prihajajo smernice velikih okrasov na čevljih, velikih kamnov, netov, ki štrlijo iz površine čevlja. Čevlje krasijo tudi zadrge, zaponke in verizice. Nositi nakit na prstih na nogah, na gležnjih, je bolj posameznikova izbira, predvsem pa modna muha v poletnih dneh.

Kaj zapovedujejo letošnje smernice glede čevljev s petami? So te zaželene ali priporočate čevlje z "ravnimi podplati"?
Še vedno ostajajo modne platforme na sprednjem delu čevlja. Platforma omogoča, da je peta lahko izredno visoka. Na eni strani pete ostajajo visoke, čokate in močnejše, na drugi pa so vrtoglave, ozke, stiletto pete. Trendi kot nasprotje vrtoglavim petam narekujejo tudi nizke balerinke in sandale popolnoma brez pete.

Kaj pa barve? Katere barve se letos priporočajo in ali naj bodo čevlji le v eni barvi ali v več različnih barvah?
Modni trendi v obutvi za poletje 2009 narekujejo v prvi vrsti močne barve. Na prvem mestu so sončno rumena in fuksija, sledijo ji oranžna, rdeča, mornarsko modra, vijolična. Metalne barve, kot so srebrna in zlata, ter živalski printi, predvsem zebra in geometrični printi, ki se pojavijo tudi kot modna muha letošnje jeseni.

Na čevljih se to sezono pojavljajo tudi različni narodni motivi, predvsem je viden vpliv egipčanske in grške kulture. Izredno modne so tudi rože, kot vzorci na usnju ali pa kot okrasi na čevljih.

V zadnjih letih so v modi tudi koničasti čevlji, so konice še vedno v modi oz. kakšne oblike se priporočajo za čevlje za letošnjo jesen?
Kot oblika čevljev v prednjem delu ostajata okroglina in na koncu odsekana okroglina, prihajajo pa tudi druge zanimivejše oblike, ki počasi prehajajo v nekoliko bolj kvadratne oblike. Za posebne in večerne priložnosti ostaja modna ošiljena konica, ki pa je seveda kratka.


Kakšno obutev priporočate ženskam z večjimi stopali, ki želijo doseči eleganten videz?
Če govorimo o poletnih čevljih, vsekakor sandale z ožjimi paščki, ki nogo optično pomanjšajo. Če govorimo o jesenskih čevljih, pa jim priporočam gležnarje z okroglo ali na koncu odsekano okroglino, kar nogo optično skrajša. In še en nasvet; čevlji povsem brez pete nogo optično zelo podaljšajo, zato jim prioporočam, da si privoščijo višje ali visoke pete.


Kaj pa obutev za moške? Se vam zdi, da je obutev za moške v primerjavi z žensko nekoliko zapostavljena?
Vsekakor je tudi moda na splošno za moške v podrejenem položaju. Moja razlaga tega je, da moški enostavno niso take vrste potrošniki, da bi se ozirali na modne smernice oz. porabili toliko denarja za oblačila in obutev.