Obe toaleti za slovesen dan. Foto: Reuters/EPA
Obe toaleti za slovesen dan. Foto: Reuters/EPA
Uhani, ki jih je nosila Michelle na plesu, so delo Loree Rodkin. Foto: Reuters
Michelle Obama
Michelle je blestela. Foto: Reuters/EPA

Za ljubitelje mode je bilo v torek eno osrednjih vprašanj: kaj oz., bolje rečeno, koga bo nosila Michelle Obama? In ko so se vrata odprla, je prišla: odeta v z bleščicami posuto zlato rumeno kreacijo kreatorke Isabel Toledo.

K obleki je nosila svetlikajočo kristalno ogrlico in zelene usnjene rokavice, prav tako pa so bili zeleni tudi njeni čevlji. Čeprav so v njenem uradu dejali, da se prva dama vse do zadnjega jutra ne bo odločila, kaj bo oblekla, tega ni verjel nihče: njena popolnoma dodelana podoba je pričala, da je bilo vse do potankosti načrtovano. "Nisem želela tradicionalne modre ali rdeče. Izbrana barva ima v sebi barvo svetlobe, vedrosti. Zaljubila sem se vanjo," je svojo kreacijo komentirala Toledova.

Na Kubi rojena Toledova oblačila oblikuje že 25 let. Delala je tudi za Anno Klein, v modnih krogih pa je znana kot "oblikovalka oblikovalcev". Kreatorka in zdaj prva dama pa tokrat nista sodelovali prvič: lani je Toledova oblikovala črno tuniko in široke hlače, kar je Michelle nosila na eni izmed prireditev, kjer so zbirali denar.

Tudi zvečer je prva dama žarela
Za večerno toaleto je nova prva dama izbrala dolgo belo obleko iz šifona z eno naramnico in posuto z bleščicami. Pod kreacijo se je podpisal komaj 26-letni Jason Wu, ki je v modnem svetu poznan, širše pa (še) ne. Dokaj presenetljivo je, da se je prva dama odločila razkriti svoje sicer dobro utrjene roke. Obleko bodo podarili Smithsonianu, združenju številnih muzejev in raziskovalnih centrov.

Wu je obleko sešil decembra, potem pa skice na predlog Ikrama Goldmana poslal Michelle. Goldman je lastnik trgovine Ikram v Chicagu, kjer je Obamova do zdaj rada nakupovala. Kot je dejal Wu, dejansko ni vedel, da je obleko izbrala, vse dokler je ni videl v njej na plesu. "Je mehka, ženska, a tudi mogočna in energična. Vse to sem želel združiti v njej. Želel sem, da bi bila videti kot znak upanja."

Modni slog nove prve dame je bil v preteklih mesecih tema številnih diskusij in analiz, mnogi pa jo vidijo kot novo Jackie Onassis. Njen okus je zelo prefinjen in dodelan, nosi pa oblačila tako svetovno znanih kreatorjev kot novih, še neuveljavljenih imen v modnem svetu.

K. T.