Alexander McQueen je bil znan po svojih ekstravagantnih kreacijah. Foto: EPA
Alexander McQueen je bil znan po svojih ekstravagantnih kreacijah. Foto: EPA

Razstava, ki jo bodo odprli 4. maja naslednje leto, bo ponudila sprehod po bleščeči McQueenovi ustvarjalni poti, od študentske mode prek dela za Givenchyja do kolekcije, ki so jo predstavili posthumno, po samomoru, ki ga je naredil februarja letos.

Oblačila z njegovim podpisom, vključno s hlačami s spuščenim pasom in s suknjičem v slogu kimona, bodo dopolnili s kosi oblačil iz arhiva McQueena in Givenchyja ter njegove zasebne kolekcije.


McQueenove osupljive modne revije
"Bil je pristen romantik v byronskem smislu besede - kanaliziral je sublimno," je razstavo komentiral kurator Andrew Bolton, ki je dodal, da je Alexander McQueen bil najbolj znan po osupljivih in ekstravagantnih modnih revijah, ki so nastajale na podlagi dramatičnih scenarijev in narativnih struktur, ki so se navdihovale pri avantgardnih instalacijah in performativni umetnosti.

McQueenova blagovna znamka živi naprej
Obstoj modne znamke A. McQueena je bil sicer po smrti oblikovalca zaradi dolgov pod velikim vprašajem, a se bo proizvodnja pod imenom svetovno znanega kreatorja nadaljevala pod taktirko kreativne direktorice Sarah Burton.

Modnega velikana se je modni svet spomnil tudi na posebni spominski slovesnosti septembra. Kdo vse se je udeležil žalostne dogodka si lahko pogledate tukaj.