Paco Rabanne je začel kot oblikovalec nakita. Foto: EPA
Paco Rabanne je začel kot oblikovalec nakita. Foto: EPA
Modna revija hiše Paco Rabanne
Modna hiša Rabanne s svojimi kreacijami navdušuje že 40 let. Foto: EPA

Znamka Paco Rabanne ravno letos praznuje 40. rojstni dan, a namesto veselja se je v modno hišo naselila žalost. Zaposlenim naj bi že sporočili, naj začnejo iskati drugo službo.

Znamka, ki jo je Španec Paco Rabanne ustanovil leta 1966, je bila že konec 60. let, ko se je moda spreminjala hitreje kot kdaj koli, izredno vplivna. Rabanne je bil prvi, ki je izdelal kreacije, ki so bolj spominjale na skulpture kot na oblačila. Eksperimentiral je z novimi tkaninami, veliko uporabljal plastiko, kovino, papir in druge nenavadne materiale.

Oblekel je Barbarello
Paco Rabanne, s pravim imenom Francisco Rabaneda Cuervo, se je rodil leta 1934 v San Sebastianu na severu Španije. Z materjo sta med špansko državljansko vojno pobegnila v Francijo. Študiral je arhitekturo, a kmalu zaplaval v modne vode. Francozi so pisali, da je "enfant terrible", začel pa je z oblikovanjem nakita za modne hiše Givenchy, Dior in Balenciaga. Njegova oblačila so bila vedno bleščeča in razkošna ter namenjena tistim, ki si drznejo malo več. Kar nekajkrat je poskrbel tudi za filmske kostume - med drugim je oblekel Jane Fonda v filmu Barbarella.

Ugibanja o Olivieru Theyskensu
Nadaljujejo pa se ugibanja, kam bo odšel Olivier Theyskens, glavni oblikovalec kmalu pokojnega Rochasa. Pojavile so se govorice, da mu je delo ponudila modna hiša Chloe, nekateri pa so prepričani, da bo šel na svoje. Ker so Oliviera prejšnji mesec videli na modni reviji Oscarja de la Rente, je moral na vprašanja modnih radovednežev odgovarjati tudi Američan de la Renta: "Nič ne vem o tem, da bi Theyskens prišel k nam. Kolikor vem, bi rad ostal v Evropi."