Obvezen del njenega sloga so različni klobučki. Foto: Reuters
Obvezen del njenega sloga so različni klobučki. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta
včasih so njeni klobučki tudi malce nenavadni, barve pa bolj kričeče.

Obleke primerne dolžine, kostimi, kakovostne tkanine, cvetlični vzorci, umerjen nakit, kakšno okrasno pero, klobučki, elegantne rokavice in majhne damske torbice, so obvezen sestavni deli podobe kraljice Elizabete II. že več kot 60 let.

Kraljica Elizabeta je svoj modni slog gradila pod velikom vplivom kraljice matere, prav ona je svojo hčerko "dala v roke" londonskemu krojaču Normanu Harnellu. Ta je za Elizabeto oblikoval tudi dve najpomembnejši obleki - poročno in tisto, ki jo je nosila na kronanju leta 1952. Harnell je kljub viharnim modnim obdobjem v 20. stoletju ostal zvest tradicionalnim cvetličnim vzorcem.

Bolj je eksperimentiral z videzom kraljice njegov naslednik Hardy Amies, ki je kraljičinim oblekam vdihnil duha 60. let. V 90. letih prejšnjega stoletja je odgovornost za zunanji videz prve dame Velike Britanije skrbel John Anderson, njegov partner Karl Ludwig Rehse pa to počne še danes.

Obleke iz tkanin, starih 60 let
Delo "kraljevskega krojača" si deli z mladim Stewartom Parvinom, z nasveti pa jima pomaga tudi kraljičina pomočnica Angela Kelly. Prav Kellyjeva je prišla na idejo, da bi lahko kraljici sešili obleke iz materialov, ki so jih zanjo kupili, ko je bila še princesa.

Kljub oblekam iz materialov, starih 60 let, pa slog britanske kraljice vsekakor ni nazadnjaški ali dolgočasen. Še več, po njej se zgledujejo tudi veliko mlajše pomembne dame.