Eileen Ford je bila desetletja ena najvplivnejših žensk v modni industriji. Foto: Instagram Christy Turlington Burns
Eileen Ford je bila desetletja ena najvplivnejših žensk v modni industriji. Foto: Instagram Christy Turlington Burns
Zakonca Ford sta se vpisala z velikimi črkami v zgodovino mode. Foto: Models
Naomi Campbell
EPA/Manekenke, kot so Candice Bergen, Beverly Johnson, Lauren Hutton, Jane Fonda, Ali MacGraw, Jean Shrimpton in Lauren Hutton, pa še Christy Turlington, Naomi Campbell, Rachel Hunter, Christie Brinkley in Brooke Shields, se lahko Eileen Ford in agenciji Ford zahvalijo za bleščečo kariero.
Grace Kelly
Eileen je imela izjemno oko za talente, je pa tudi njej kdaj pa kdaj ušel kakšen, zavrnila je tako, recimo, Grace Kelly in Mariso Berenson.
Christie Brinkley
"Nekaj je videla v meni in s svojim izjemnim občutkom za posel, svojim znanjem, izkušnjami in osebnim pristopom me je popeljala od deskarskega dekleta z Malibuja in vodila mojo kariero skozi naslovnice in pogodbe do mest, ki si jih prej niti predstavljati nisem mogla. Foto: Reuters

Eileen je prejšnji teden pristala v bolnišnici, potem ko je padla v svojem newyorškem stanovanju, okrevanje pa ni šlo po načrtih.

Eileenina hčerka Katie Ford je ob žalostni novici, ki je razžalostila modni svet, dejala, da je bilo za njeno mamo največje vznemirjenje to, da je med običajnim dnevom zagledala potencialno manekenko. Dodala je: "Imela je rada Jerryja in družino ter prijatelje, pa nogomet, zgodovinske knjige, dobro hrano, čudovite modele, fotografe, modo, vrtiček ... Ljubila je življenje."

Jerry in Eileen sta leta 1946 ustanovila modno agencijo Ford, eno izmed prvih modnih agencij. Jerry je imel poslovno žilico, medtem ko je Eileen imela oko za nadarjene manekenke. Agencija Ford je iz leta v leto postajala boljša, večja, spremenila je percepcijo manekenstva - do tedaj se je to obravnavalo le kot konjiček, zakonca Ford pa sta iz njega naredila pravi posel. Manekenstvo sta spremenila v enega najbolj glamuroznih poklicev na svetu, pri katerem običajna, a lepa dekleta iz soseske, lahko "čez noč" postanejo slavne manekenke z nekaj milijoni dolarjev na bančnem računu.

Pri Fordu so se zavzemali za ameriške manekenke, promovirali so njihov svež, zdrav, sijoč videz, spremenili so standarde lepote: "Ustvarila sem videz in ustvarila sem slog, ameriške ženske so mi pomenile veliko. One so izgubljene duše, predvsem ženske moje generacije, ženske potrebujejo toliko pomoči. Nimajo se komu obrniti po pomoč, pomagala sem jim dojeti, da so lahko videti bolje, kako da storijo to, kako ono, kako da dobijo delo ... In bile so zelo zaupljive, kot majhni izgubljeni otroci," je dejala leta 1983 Eileen.

Eileen Ford (rojena Otte) je v intervjujih večkrat dejala, da je v življenju dobila vse, kar je želela, da je bilo njeno življenje čudovito vse od otroških dni. Odraščala je na Long Islandu v bogati družini, bila je edina hčerka, tako da so jo starši dodatno razvajali. Po končani srednji šoli se je vpisala na kolidž Barnard, kjer je spoznala Jerryja, s katerim se je poročila po le treh mesecih zveze. Kmalu po skoku v zakonski jarem sta se "vrgla" v modni posel - začelo se je tako, da je Eileen, ki se je medtem tudi preizkusila kot manekenka, svetovala nekaj svojim manekenkam kolegicam pri sklepanju poslov, v le nekaj letih pa sta z Jerryjem ustvarila podjetje, ki je spremenilo podobo modnega sveta.

Leta 1980 so pri agenciji prvič organizirali modno tekmovanje supermodel sveta, pri katerem so iskali "najbolj svež" obraz na svetu, naslednje "tisto" dekle, tekmovanje pa je z leti postalo eden največjih manekenskih izborov na svetu, ki je mladim nadobudnim manenkam odprl vrata v svet mode.

Eileen si je lepoto predstavljala na takšen način: "Vitke roke, dolg vrat, dolge noge - poglejte Nefretete, na primer." Kot razkriva biografija o Fordovi Model Woman, ki se bo na na policah znašla na začetku leta 2015, je bila Eileen ostra, brez dlake na jeziku. Bila je izredno zahtevna do svojih manekenk, ampak obenem tudi izjemno zaščitniška. Avtor knjige Robert Lacey je tako napisal: "Eileen Ford je s svojimi manekenkami ravnala, tako kot da bi bili njeni - veliko jih je nekaj časa živelo z njo in z njeno družino na Manhattnu, z Jerryjem sta se zavzemala za izboljšanje delovnih razmer in plač njihovih varovank."

Poslovanje agencije Ford je leta 1995 iz rok svojih staršev prevzela Katie Ford, Jerry je umrl tri leta pozneje.

Edinstvena, najboljša v svojem poslu ...
Vpliv agencije je v zadnjih letih ob poplavi drugih agencij nekoliko zbledel, ampak agencija Ford ostaja ena prvih in najbolj znanih modnih agencij na svetu, ki se je s svojim delovanjem z velikimi črkami zapisala v svet mode.

Eileen Ford so se prek družabnih omrežij zahvalile tudi prej omenjene manekenke.

Christy Turlington Burns je tako zapisala, da je ponosna, ker je poznala tako navdihujočo žensko: "Adijo čudoviti poslovni ženski, mentorici, materi, agentki ..." Dodala je še: "Imela sem to srečo, da sem delala v industriji v času, ko so še vedno vladale legende, kakršna je bila tudi Eileen Ford. To, da sem bila v agenciji Ford, ko sem začenjala s svojo kariero, je imelo poseben pomen. Vedno se bom spominjala Eileen in njene prisotnosti z ljubeznijo in hvaležnostjo."

Christie Brinkley je dejala, da je bila Eileen najboljša agentka na svetu, dodala pa je, da ji je pokazala ves svet: "Nekaj je videla v meni in s svojim izjemnim občutkom za posel, svojim znanjem, izkušnjami in osebnim pristopom me je popeljala od deskarskega dekleta z Malibuja in vodila mojo kariero skozi naslovnice in pogodbe do mest, ki si jih prej niti predstavljati nisem mogla, kot na primer oder Broadwaya. Nazadnje sem jo videla na predstavi v Chicagu, bila sem izjemno ponosna, ker je legenda, kot je Eileen, prišla gledat moj nastop. Zanjo sem želela odigrati kar najbolje, in to je bilo najmanj, kar sem lahko naredila za nekoga, ki mi je dal ves svet."