Živo rdeč odtenek naj bi nosile le najbolj pogumne ženske. Foto: EPA
Živo rdeč odtenek naj bi nosile le najbolj pogumne ženske. Foto: EPA
Začetki šminke, kot jo poznamo danes, segajo v leto 1883. Foto: EPA
Danes so odtenki šmink različnih barv: od svetlo roza do temno rdeče. Foto: EPA

Skoraj vsako leto je moderna druga barva, ki krasi ustnice, menjal se je tudi videz, a šminka še vedno ostaja priljubljena pri nežnejšem spolu.

Začetki šminke sicer segajo že tisočletja nazaj, saj naj bi si ženske že v Mezopotamiji barvale ustnice. Takrat so za barvanje ustnic uporabljale prah poldragih kamnov, v Egiptu pa so se raje posluževale mešanice morskih trav, joda in malo broma. Ker to ni ravno najbolj zdrava formula, so ženske zaradi barvanja ustnic imele številne zdravstvene težave.

Različna obdobja, različni odtenki
Kleopatra naj bi uporabljala rdečo barvo, ki jo je dobila z mletjem različnih žuželk in mravelj.

V 16. stoletju je zaradi kraljice Elizabete postal moderen krvavo rdeč odtenek šminke, ki ga je dopolnila z bledičnim obrazom. Takšen odtenek je dobila z mešanjem prahu različnih cvetlic.

A v času kraljice Viktorije v 19. stoletju je šminka prišla na slab glas, saj je kraljica menila, da je ta kozmetični izdelek primeren le za ljudi najnižje vrste: prostitutke in igralce. V teh časih dostojna dekleta niso smela nositi šminke, še posebej ne, če niso bila poročena.

Za priljubljenost je glavni krivec Hollywood
Takšna šminka, kot jo poznamo danes, je bila prvič ustvarjena leta 1883 v Parizu, zavita je bila v svilen papir, med njenimi sestavinami pa sta bila čebelji vosek in ricinovo olje. A ta modni dodatek je kulten status pridobil šele v 20. stoletju. Seveda je glavno vlogo pri razvpitosti šminke igral Hollywood.

V 20. in 30. letih so igralke v nemih črno-belih filmih vedno nosile šminko, ta pa je od takrat postala nepogrešljiv del vsake ženske torbice. V tem času so bili priljubljeni že različni odtenki, a še vedno so ženske največkrat posegle po živo rdeči barvi. Konec 40. let je šminka dobila takšen videz, kot smo ga vajeni danes, ko z vrtenjem spodnjega dela dosežemo, da šminka pokuka iz škatlice.

Le kaj bi Marilyn brez rdeče šminke?
V hollywoodskih zlatih letih je bil najbolj priljubljen živo rdeč odtenek. Marilyn Monroe je oboževala žive odtenke, tako kot tudi ostale največje svetovne zapeljivke. Rdeča šminka je celo postala njihov zaščitni znak. Morda prav zato mnogi menijo, da živo rdečo barvo uporabljajo le najbolj pogumne in samozavestne ženske.

T. P.