Krzno se v Evropi prodaja bolje kot pred leti, ker jezi borce za pravice živali. Foto: EPA
Krzno se v Evropi prodaja bolje kot pred leti, ker jezi borce za pravice živali. Foto: EPA
Stella McCartney
McCartneyjeva napoveduje, da se bo borila do konca. Foto: EPA

Stella že od nekdaj hodi po poti svoje pokojne matere Linde, zaprisežene borke za pravice živali. Ko je izvedela, da prodaja krznenih oblačil v Veliki Britaniji hitro narašča, saj so v zadnjih dveh letih prodali kar 30 odstotkov kreacij s krznom več kot v prejšnjih letih, prvič v zgodovini pa je prodaja presegla petsto milijonov funtov, je pobesnela.

Kdo so grešniki?
35-letna McCartneyjeva se je ponovno javno izrekla proti uporabi krzna in povedala, da ji ni všeč, kar počnejo nekateri njeni kolegi iz modnega sveta. Med njimi je naštela tudi Jeana-Paula Gaultiera, Juliena Macdonalda in Alexandra McQueena, ki se krznu še niso odrekli. Nato je javno okrcala še zvezdnice, ki so jih paparaci nedavno zasačili v krznu - na črnem seznamu sta se znašli tudi Keira Knightley in Nicole Richie.

Nekateri so srečni le v krznu
"Prav nič modnega ni v tem, da imaš na sebi mrtvo žival, ki so jo ubila samo zato, ker so nekateri ljudje prepričani, da so kul in imenitni s krznom na sebi," se jezi Stella. Uporabo krzna je označila za glavno težavo modne industrije. Rast prodaje je presenetila veliko ljudi, saj borci za pravice živali posamezno in organizirano zavračajo uporabo krzna. A na Otoku ugotavljajo, da kampanje proti krznu očitno niso dosegle tistih, ki imajo denar za nakup krznenih kreacij.