Mnoge manekenke še vedno stradajo. Foto: EPA
Mnoge manekenke še vedno stradajo. Foto: EPA
Luisel Ramos
Nesrečna Luisel Ramos je umrla, ker je več dni zapored stradala. Foto: EPA

Medtem ko so organizatorji revij v Milanu in Madridu že sprejeli ukrepe, da prepovejo nastop presuhim manekenkam, pa v Londonu predlagajo, da modne hiše dovolijo nastop le manekenkam zdravega videza, ki morajo biti stare več kot 16 let.

Oglasila se je tudi že Svetovna zdravstvena organizacija, kjer pravijo, da ženska ni presuha, če indeks njene teže ni manjši od 18,5, medtem ko je indeks pri večini manekenk krepko pod številko 18.

Direktorica madridskega Tedna mode, Leonor Perez Pita, je izjavila: "Na reviji jih bo videlo 500 ljudi, po televiziji dodatnih šest milijonov. Koliko mladih deklet bo pomislilo, da je recept za lepoto biti tako suh kot manekenke na modni stezi? Prav mogoče je, da bodo zaradi tega stradale in zbolele."

Smrt dveh manekenk
V boj proti suhim manekenkam oziroma anoreksiji na modnih stezah so se podali tudi nekateri hollywoodski zvezdniki. Tako sta Kate Winslet in Cameron Diaz spregovorili proti težnjam manekenk velikosti "nič".

Prah okoli presuhih modelov se je dvignil lani po smrti dveh manekenk. 22-letna Urugvajka Luisel Ramos je umrla zaradi zastoja srca, potem ko je več dni stradala, za brazilsko kolegico Ano Carolino pa je bila usodna anoreksija.