Gisele Bundchen je ena največjih zaslužkaric med manekenkami. Foto: Reuters
Gisele Bundchen je ena največjih zaslužkaric med manekenkami. Foto: Reuters
Tyra Banks se je dobro znašla v televizijskem poslu.
Cindy Crawford
Cindy Crawford je našla tržno nišo v notranji opremi. Foto: EPA

Vse naštete so (bile) uspešne manekenke, ki pa se zavedajo, da lepota ni večna. Uspešne ženske niso več le na modnih brveh, ampak so zasnovale tudi druge donosne posle.

Gisele Bundchen je s 35 milijoni dolarjev letno najbolj plačan model. Poleg 20 ekskluzivnih pogodb z modnimi hišami je Gisele začela ustvarjati linijo obutve, natančneje sandalov. Lani je bilo prodanih 30 milijonov kosov. Gisele oblikuje še linijo očal in je lastnica hotela v Braziliji.

Modna ikona in ena izmed najuspešnejših manekenk vseh časov Kate Moss pa zelence služi z ustvarjanjem za britansko linijo Top Shop. Na leto za oblikovanje teh izdelkov zasluži dva milijona dolarjev. Kate je na trg izdala tudi dva parfuma, pripravlja pa še linijo kozmetičnih izdelkov.

Heidi in Tyra kot tv-producentki
Heidi Klum
na leto zasluži okrog 14 milijonov. Manekenka z nemškimi koreninami ima linijo kozmetičnih izdelkov, parfum, nakit … Prav tako ima v lasti linijo obutve, je pa tudi tretjinska lastnica resničnostnega šova Modni oblikovalci Heidi Klum, ki smo ga lahko spremljali tudi na eni izmed komercialnih televizij v Sloveniji.

V televizijskem poslu pa se je dobro znašla tudi Tyra Banks, nekdanji obraz Victoria Secret's. Njena producentska hiša Bankable Production ji na leto prinese 23 milijonov dolarjev. Najbolj donosna produkta hiše sta American Next Top Model in Tyrina pogovorna oddaja.

Cindy je našla tržno nišo v interierju
Cindy Crawford
pa se je za razliko od kolegic, ki so ostale v modnem svetu, posvetila notranji opremi. Njeni izdelki so na voljo po dostopnih cenah v več salonih. Cindy pa je tudi lastnica kozmetične linije proti staranju.

Elizabeth Hurley služi denarce z linijo svojih oblačil za na plažo Elizabeth Hurley Beach. Njena linija vsebuje vse od kopalk, slamnikov, torb do ostalih modnih dodatkov. Liz pa načrtuje tudi posel z zdravo hrano, ki naj bi jo pridobivala na svojem posestvu. Po uspešni manekenski karieri je Avstralka Elle Macpherson, z vzdevkom Telo, zasnovala linijo ženskega spodnjega perila, za posamezen kos je treba odšteti od 24 do 130 ameriških dolarjev. Kupiti pa jih je mogoče po celem svetu.

A. M.