Slovensko lepoto je v Velikem jabolku predstavljala Ines, študentka zdravstva iz Novega mesta. Foto: Bronz
Slovensko lepoto je v Velikem jabolku predstavljala Ines, študentka zdravstva iz Novega mesta. Foto: Bronz
Seung-hjun Kang
Ines Dragišič
Takole se je slovenska predstavnica sprehodila po modni brvi na finalnem izboru v New Yorku.

50 finalistk iz vsega sveta se je prejšnji teden zbralo v New Yorku, kjer so jih čakala fotografska snemanja, obiski agencij in tečaji hoje (saj veste, kot v Ameriškem supermodelu), nato pa še vrhunec - zaključna modna revija v osrednjem delu Manhattna, na kateri so se dekleta potegovala za 250.000 dolarjev vredno pogodbo z elitno modno agencijo Ford Models. Prireditev se je začela s "postrojem" deklet za rdečo žametno zaveso, vsaka manekenka pa se je po brvi sprehodila dvakrat, vsakič v drugačni opravi.

Najboljša odskočna deska za modele
Čeprav zadnje čase prednjačijo resničnostne oddaje, kot je prej omenjena Ameriški supermodel, pa velja Fordovo tekmovanje v modnem svetu za (naj)bolj odločilno za uspešno kariero deklet, ki želijo postati manekenke. Za modni spletni portal Fashion Wire Daily je Ajuma, kenijska manekenka, ki je na Fordovem izboru sodelovala leta 2004, tako povedala: "Ta izbor je veliko boljši, saj pri njem sodeluješ neposredno z agenti z vsega sveta. Če si jim všeč, te vzamejo pod svoje okrilje. Ameriški supermodel pa je šovbiznis! Pravi modeli se prijavijo na Fordov izbor."

Tudi 28 let po uvedbi (leta 1980 ga je ustanovila Eileen Ford, soustanoviteljica agencije Ford) je omenjeno tekmovanje, pri katerem iščejo "najbolj svež" obraz na svetu, naslednje "tisto" dekle, torej še vedno zelo aktualno in še vedno velja za največji manekenski izbor na svetu. Medtem ko zmagovalka dobi 250.000 dolarjev vredno pogodbo, namenijo prvima dvema spremljevalkama po 150.000 in 100.000-dolarsko. Pred letošnjo najlepšo po izboru žirije, ki prihaja iz Koreje, sta naslova supermodela sveta potovala na Nizozemsko (Sanne Nijhof) in v Belorusijo (Katsiya Damankova).

Kako pa se je odrezala slovenska predstavnica?
Slovenijo je na izboru za Supermodel sveta letos predstavljala 19-letna Dolenjka Ines Dragišič, za katero so na spletni strani modne agencije Bronz, ki jo zastopa, zapisali, da "si jo želijo tako vrhunske agencije v Milanu kot v Parizu".

Na Bronzu nam zaenkrat še niso mogli posredovati podatkov o uvrstitvi njihove varovanke na newyorškem izboru.

A. K.