Naomi je obleko domačega oblikovalca Mustafe Hassanalija na dražbi prodala za 10.000 dolarjev. Foto: Reuters
Naomi je obleko domačega oblikovalca Mustafe Hassanalija na dražbi prodala za 10.000 dolarjev. Foto: Reuters
Obraz Afrike
Bomo katero izmed manekenk kmalu gledali tudi na revijah v modnih metropolah? Foto: Reuters

"Ali na kakšnih plakatih ali v oglasih lahko vidimo nebelopolte ženske? Zadeva je postala že kar preveč očitna. Na svetu je toliko čudovitih temnopoltih deklet, ki so tudi odlične manekenke, a priložnosti ne dobijo. Pred leti se je ta težava že nekoliko popravila, letos pa smo spet na istem," se je "črni panter", kot mediji radi imenujejo britansko lepotico, pridušala v Tanzaniji, kjer je priredila modno prireditev "Fashion for Relief". Z njo se je prvič ustavila na črni celini.

Oblačila z afriškim pridihom
Naomi se je v tanzanijski prestolnici Dar Es Salaamu sprehodila tudi po modni stezi in - seveda - navdušila. Predstavila se je v kreacijah domačih modnih oblikovalcev, ki so ustvarili oblačila z afriških pridihom - živobarvne obleke z biseri in pavjim perjem, okoli vratu pa so ji nadeli masivne lesene ogrlice. Predstavile so se tudi nadobudne manekenke, ki tekmujejo za naslov "Obraz Afrike".

Gneča okoli Britanke je bila ogromna, saj je vsaka izmed Tanzanijk želela ujeti vsaj delček njenih nasvetov o pravilnem ličenju in oblikovanju pričeske, mnogo pa jih je priložnost izkoristilo tudi za fotografiranje s slavno Zemljanko.

Pohvalila lepoto Afričank
"Sveta ne sestavljajo le svetli lasje in modre oči. V Afriki in drugod po svetu živi veliko izjemnih temnopoltih žensk, ki pa morajo spregovoriti in deliti svoje izkušnje," je dejala Naomi, ki je sicer pogosta gostja sosednje Kenije, a na modni reviji v Afriki še ni nastopila. "Afrika je tragični kraj, a kljub temu povsod, kamor stopim, vidim lepoto. Za to so zaslužne čudovite afriške ženske. Očarana sem bila, ker sem na ulici videla toliko elegantnih žensk z dolgimi vratovi."

Naomi je pred tem tovrstne modne dogodke priredila v Londonu, New Yorku in Mumbaju in na njih zbrala več kot milijon ameriških dolarjev, ki so šli nato v različne dobrodelne namene, od poplav do drugih naravnih nesreč. Sredstva, zbrana v Tanzaniji, pa se je odločila nameniti ustanovam, ki skrbijo za materinsko nego. "Nobena ženska ne bi smela umreti od porodu," je bilo njeno sporočilo ob koncu modne revije.