Največkrat se oblači v pastelne barve. Foto: EPA
Največkrat se oblači v pastelne barve. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II.
Vedno in povsod ... klobuk na glavi! Foto: EPA

"Velikokrat se udeleži dogodkov, kjer je več sto, celo tisoč ljudi. Mora biti vidna, mora biti oblečena v barvo, v kateri jo vsi opazijo," je povedala kustosinja razstave 80 kraljičinih večernih oblek in draguljev, ki bo poleti na ogled v Buckinghamski palači.

Da se kraljico hitro vidi, je ravno tako pomembno tudi za novinarje, fotografe in snemalce. Veliko vlogo pri tem imajo tudi slavni kraljičini klobuki. Elizabeta II. si na glavo največkrat posadi klobuk v isti barvi, kot so njena oblačila. Njeni klobuki so velikokrat drzni in nenavadni, a vedno dovolj majhni, da ne skrivajo obraza. Tudi krajci klobukov niso nikoli tako veliki, da bi metali senco na kraljičin obraz. In še eno pomembno nalogo imajo klobuki. Kraljici ni treba vsako sekundo razmišljati o tem, ali je njena pričeska popolna.

Kaj ima v torbici?
Kraljičina torbica, čevlji in običajno tudi rokavice so največkrat v isti barvi, velikokrat sta to črna ali bela. Britanski tisk rad ugiba, kaj se skriva v torbici njihove monarhinje. Kraljica je ob neki priložnosti razkrila, da nosi s seboj le robček, zlato pudrnico, glavnik in šminko, ob nedeljah, ko gre v cerkev, pa v torbico potisne še bankovec.

Kadar Elizabeta II. odpotuje na večdnevni obisk v tujino, vzame s seboj približno 50 različnih oblek, s "pripadajočimi" klobuki seveda. Vso garderobo zložijo v ducat velikih zabojev, vsak klobuk in vsak par čevljev pa še predtem v posebne škatle. V poseben, dolg in ozek »kovček« zložijo še kraljičine dežnike in sončnike – nekateri od njih imajo vdelane drage kamne.

Na pomembnih državniških srečanjih kraljica včasih nosi obleke ali kostime, ki so narejeni iz tkanin, značilnih za državo, iz katere prihajajo državniki, s katerimi s srečuje. Britanski oblikovalci, ki oblačijo kraljico, so na Otoku po zaslugi kraljice zelo znani. "Kraljica resda ne sledi modi, ampak ima svoj slog, ki ga želijo posnemati njene rojakinje starejše generacije. Elizabeta II. je modna ikona," je nekoč izjavil eden izmed krojačev, ki šivajo Elizabetine obleke.