Karl Lagerfeld modnih navdušencev ni razočaral. Foto: EPA
Karl Lagerfeld modnih navdušencev ni razočaral. Foto: EPA
Karl Lagerfeld
Črne ozke pajkice že dolgo časa vztrajajo na modnih pistah, nič pa ne kaže da bi bilo v prihodnje drugače. Foto: EPA
John Galliano
Jean Paul Gaultier
Jean Paul Gaultier je spet presenetil z eno od svojih znamenitih modnih provokacij. Foto: EPA

V svetu mode "haute couture" (visoka moda) predstavlja ultimativen način izražanja kreativnosti in individualnosti oblikovalcev.

Visoka moda v resnici predstavlja umetniško delo oblikovalca, ki izhaja iz inspirativno-vizionarskega odnosa preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Kreacije visoke mode se odlikujejo po izjemno dragih in unikatnih materialih, kompleksnih oblikovalskih izvedbah in izvirno predstavitvijo kolekcij.

Chanel
"Car" Karl Lagerfeld je ponovno "vkomponiral" duh legendarne Coco Chanel v še eno kolekcijo visoke mode. Kolekcijo odlikuje duh 60. let, prikazan v moderni obliki. Lagerfeld se je spet osredinil na črno, belo in sivo barvo, ki prevladujejo v kolekciji. Ta je v prvem delu zaznamovana s tipičnimi elementi "uniformiranosti chanel " (idealen kroj suknjičev in kap).

Pajkice še vedno v modi
Prvi del so ponovno zaznamovale ozke črne pajkice, ki so se zadnja leta zakoreninile v svetu visoke mode. Zanimivo je, da Lagerfeld stopnjuje transformacijo iz dnevnih v večerne kreacije, obleke z že prepoznavnim Chanelovim "dotikom". Vsa kolekcija je zaokrožena s številnimi Chanelovimi modnimi dodatki (pasovi, rokavicami, nakitom ...).

Christian Dior
Zdaj že priznanemu modnemu geniju Johnu Gallianu je spet uspelo tisto, kar dela najbolje - navdušuje modno občinstvo. Njegova kolekcija je navdih našla v operi "Madame Butterfly". Zaznamovana je z japonskim navdihujočim duhom. Simbol gejše je že viden v modnem svetu, še posebej v zadnjem času. Zahvala gre ekranizaciji romana "Spomini gejše", Galliano pa je svojo gejšo predstavil v povsem novi luči.

Kimono spremenil v elegantno toaleto
Galliano že od nekdaj v ospredje postavlja lepoto, senzualnost in čustva, na svojevrsten način pa pogosto prehaja iz ene skrajnosti v drugo. V Parizu so lahko občudovali tradicionalno japonsko gejšo, navdahnjeno z duhom velikega Diorja. Obiskovalci so bili spet očividci Gallianovega kostumografskega prikaza visoke mode. S svojevrstno izvedbo je modni oblikovalec tradicionalni kimono spremenil v plesno obleko, kostim ... Vse kreacije so bile zaznamovane z elementi origamija in so bile sistematsko in geometrijsko zaokrožene v Gallianovo modno pravljico.

Jean Paul Gaultier
Pogled visoke mode po Gaultierjevo je bil letos povezan s krščansko religijo. Inspiracija z verskimi ikonami se je videla v kronah – avreolah -, ki so jih na glavah nosili modeli, kot tudi s šminko, ki je obraz manekenk spremenila v obraze cerkvenih kipov. Prve kreacije so odlikovali preprostejši kroji in barve, postopno pa je Gaultier na modno pisto pošiljal bolj zapletene obleke, ki so bile zaznamovane z verskimi motivi (npr. Devica Marija).

Modni poznavalci bi rekli, da je to tipična Gaultierjeva provokacija, tokrat v malo bolj blagi obliki.