Če gre zaupati modnemu guruju Jacobsu, naslednjo pomlad ne bo šlo brez nenavadnih pokrival. Foto: EPA
Če gre zaupati modnemu guruju Jacobsu, naslednjo pomlad ne bo šlo brez nenavadnih pokrival. Foto: EPA
Jennifer Lopez in Victoria Beckham
J. Lo in Posh sta na revijo Marca Jacobsa prispeli skupaj in povzročili pravi stampedo paparacev. Foto: EPA

Brez dvoma najbolj vplivni ameriški modni oblikovalec ta hip je na modno brv poslal kolekcijo, ki jo je neki opazovalec označil z naslovom "Mary Poppins gre v Dubaj". 54 manekenk se je po pisti sprehajalo v taktu Gershwinove Rapsodije v modrem, v občinstvu pa sta med drugimi pomembneži - Jacobsove revije že tradicionalno privabijo največ zvezdniških imen - sedeli popzvezdnica Jennifer Lopez in Victoria Beckham, ki je presenetila z novo, kratko in temno pričesko. Omenjeni modni ikoni bosta v pomlad gotovo zakorakali v vsaj kakšnem kosu iz kolekcije 45-letnega ameriškega modnega guruja.

Navdih: štirideseta, Broadway ...
In čeprav večina oblikovalcev na tokratnem tednu mode v Velikem jabolku ni ponudila jasnih smernic glede dolžine kril za prihodnjo pomlad in poletje, se je Jacobs, sicer kreativni direktor francoske hiše Louis Vuitton, strogo držal načela popolnoma ravno krojenih in ozkih, a dolgih kril. Navdih si je sposodil tudi od tajnic ali učiteljic iz 40. let: hkrati strog in eleganten, pa tudi nagajiv in glamurozen videz s kupom bleščečih dodatkov - od slamnatih klobukov do bejzbolsko navdahnjenih rokavov.
Kot je revijo v newyorškem Bryant Parku povzel sam Jacobs: "Amerika, žensko, Broadway, Perry Ellis, podeželje, naivnost." (Perry Ellis je bil ameriški modni oblikovalec, ki je sredi 70. let prejšnjega stoletja ustvaril športnooblačilni imperij in pri katerem je na začetku kariere delal tudi Jacobs, op. p.).

Jacobs je v sklopu tedna mode predstavil tudi svojo manj bleščečo in bolj sproščeno, pa tudi cenovno malce bolj dostopno linijo, namenjeno mladim, imenovano preprosto - Marc by Marc Jacobs.

A. K.

Drugi del utrinkov z obeh Jacobsovih revij (del kreacij smo vam že predstavili) na newyorškem tednu mode si oglejte v fotogaleriji spodaj: