Se čudite, da so manekenke stopile skupaj, ker bi morale hoditi v takšnem 'čudu'? Foto: EPA
Se čudite, da so manekenke stopile skupaj, ker bi morale hoditi v takšnem 'čudu'? Foto: EPA
Abbey Lee Kershaw
Avstralka Abbey Lee Kershaw je blestela na novembrski reviji podjetja Victoria's Secret. Foto: EPA

Priznane manekenke Abbey Lee Kershaw, Natasha Poly in Sasha Pivovarova so pred kratkim gladko zavrnile povabilo za nastop na modni reviji Alexandra McQueena, saj so njegovi čevlji preprosto previsoki in zato neverjetno neudobni ali celo nevarni. Manekenke morajo poleg tega pogosto nositi preveliko ali premajhno številko.

Od znamenitega padca Naomi Campbell na modni stezi leta 1994 je višina pete ves čas sprožala razpravo, zdaj pa se mnogi strinjajo, da je šel McQueen s čevlji, imenovanimi "kopito" ali "jastogove klešče", predaleč, saj kar kričijo po neudobnosti, pete pa so nenormalno visoke.

Izgubila zavest zaradi tesnega korzeta
Manekenke so se zato ustrašile ne le za svoj ugled, saj si nobena ne želi nerodno "telebniti" pred ugledno množico, ampak tudi za svoje zdravje. Sploh 22-letna Abbey Lee Kershaw ve, da se z zdravjem ne gre šaliti, saj se je pred nekaj meseci onesvestila, ker so jo stlačili v izredno ozek korzet, nato pa je morala zaradi poškodbe kolena - vzrok so bila prav neudobna obuvala -, izpustiti nekaj revij.

Trojica manekenk je zato že pred oktobrskim tednom mode v Parizu, na katerem je McQueen predstavil svoj novi izdelek, podpisala dogovor, da zaradi "varnosti pri delu" na reviji ne morejo sodelovati. Nasprotuje jim le malokdo. Britanska izdelkovalka čevljev Emma Hope je dejala, da dekleta povsem razume: "Hoja v teh čevljih je, kot da bi hodili po vrhu ravnila."

"Kopita", ki so jih nekateri modni strokovnjaki pohvalno označili kot "umetniško delo" in "najgrši čevlji v vesolju", pa imajo tudi svoje oboževalce, med njimi je vedno ekscentrična pevka Lady Gaga.

V videoposnetku si oglejte grd padec Naomi Campbell, ki je pred leti "podlegla" visokim čevljem Vivienne Westwood. To izkušnjo je pozneje delila v pogovoru z Davidom Lettermanom.