Največ pozornosti na družbenih omrežjih trenutno privlačijo oblačila mongolske reprezentance, ki naj bi bila
Največ pozornosti na družbenih omrežjih trenutno privlačijo oblačila mongolske reprezentance, ki naj bi bila "popolna mešanica kulture in stila. Foto: Reuters

Olimpijske igre se bodo kmalu začele, to pa pomeni, da tekmovalci že prihajajo v Pariz, ki ne velja samo za mesto luči, ampak tudi za eno najvplivnejših prestolnic mode na svetu. Za nekatere modne oblikovalce, ki stojijo za videzom uniform olimpijcev, to pomeni dodatni pritisk, da za potovanje športnikov, otvoritveno slovesnost, podeljevanje medalj in treninge ustvarijo nekaj posebnega, a uporabnega glede na predvideno pariško vročino.

Sorodna novica Slovenska olimpijska kolekcija za Pariz 2024

"Vedno želiš zastopati svojo državo in športnike. Toda zdi se, da je tokrat pritisk, da je treba to narediti dobro, nekoliko večji," je dejala Alison Brown, ki je sovoditeljica podkasta o vsem, povezano z olimpijskimi igrami Keep the Flame Alive.

Poleg znanih ter uveljavljenih imen so se v vlogi olimpijskega modnega oblikovalca tudi letos znašli številni mladi in neodvisni ustvarjalci. Olimpijske igre so namreč tudi priložnost, da v svojem delu prikažejo željne lastnosti, kot sta trajnost v modi in prilagodljivost, ki ga na primer zahtevajo dizajni za tekmovalce na paraolimpijskih igrah.

Audrey Reilly, kreativna direktorica za obleke kanadske ekipe pri podjetju za športna oblačila Lululemon je poudarila pomembnost prilagodljivosti in inovativnosti pri oblikovanju, saj se je spomnila, da je bila zgrožena, ko je slišala, da paraolimpijka Alison Levine ni imela "ničesar pametnega", v čemer bi trenirala, zato je nosila medicinske uniforme, poroča AP.

Spodaj smo zbrali nekaj primerov letošnjih uniform, ki jih lahko pričakujete na "olimpijski modni brvi", poroča AP.

Slovenija: elegantno, funkcionalno, baretka

Modra, zelena in bela so že leta značilne barve slovenskih športnic in športnikov. Olimpijska oblačila slovenske reprezentance, ki bodo preplavila francosko prestolnico, so tokrat oblikovana nekoliko bolj elegantno, a še vedno funkcionalno, primerno pariškim športnim odrom.

Vlogo glavnega oblikovalca je tudi tokrat prevzel Sandi Murovec, njegovo sodelovanje z OKS-ZŠZ-jem sega v leto 2012, ko je oblikoval prvo slovensko olimpijsko kolekcijo za takratne poletne olimpijske igre v Londonu.

"V tokratni kolekciji izstopa francoska baretka za slavnostno odprtje, ki je vsekakor eden izmed najbolj elegantnih in tudi funkcionalnih kosov opreme. Z njo se bo olimpijska reprezentanca Slovenije Pariz 2024 poklonila državi prirediteljici in sprejela del njihove kulture. Baretka bo v svetlosivi barvi dopolnjevala spodnji del opreme za slavnostno odprtje in dodala pridih elegance, ki je zaželen za ta edinstven dogodek," so pri OKS-ju izpostavili tokratni modni dodatek slovenske odprave – baretke.

Mongolija: navdih tradicionalne noše, pa tudi Eifflov stolp

Največ pozornosti na družbenih omrežjih trenutno privlačijo oblačila mongolske reprezentance, ki naj bi bila "popolna mešanica kulture in stila." Obleke za otvoritveno in zaključno slovesnost v državi namreč vsebujejo zapleteno vezene telovnike, nagubane halje in dodatke, ki jih je navdihnila tradicionalna noša. Dizajni so delo znamke Michel&Amazonka, ki sta ga ustanovili sestri Michel in Amazonka Choigaalaa ter ustvarja oblačila, ki "izražajo bistvo mongolske tradicije in kulture na sodoben način". Olimpijsko reprezentanco sta oblekli že v Pekingu 2022 in Tokiu 2020.

Obleke športnic so opremljene s svečanimi uhani in vezenimi torbami, moški zastavonoše pa bodo nosili lokostrelski klobuk, pas in tradicionalne mongolske škornje. Dizajni vključujejo nacionalne barve modro, rdečo in belo ter različne tradicionalne vzorce in motive, vključno s simbolom soyombo, ki se pojavi na zastavi države. Vključeni so tudi motivi, povezani s Parizom in olimpijskimi igrami, kot sta Eifflov stolp in olimpijski ogenj.

Po podatkih mongolskega nacionalnega olimpijskega komiteja je bilo za izdelavo vsake obleke potrebnih povprečno 20 ur, poroča CNN.

Haiti: barvita oblačila protiutež vsem slabim novicam iz države

Med tiste, ki izstopajo, spadajo tudi uniforme haitijskih športnikov. Te je oblikovala Stella Jean, italijansko-haitijska oblikovalka. "Za te športnike je zmaga že samo biti tukaj," pravi stvariteljica živahnega in barvitega dizajna, ki se je osredotočila predvsem na sporočilo. "Ker bo to prva dobra novica, ki prihaja s Haitija v vsaj zadnjih treh letih, sem čutila odgovornost, da o državi povem čim več," je dejala Jean in poudarila, da so oblačila protiutež vsem novicam o političnih pretresih, revščini ali naravnih nesrečah.

Sodeluje s haitijskim umetnikom Philippom Dodardom, čigar živahna slika je del svečanih uniform, ki vključujejo tudi tradicionalne elemente. Dizajni so bili izdelani iz "ostankov" blaga – ne gre samo za trajnost, to je na Haitiju namreč tradicija in nujnost. Športniki, ki so za oblikovalko ambasadorji, po njeno vedno, da so njihova telesa zastava, poroča AP.

Kanada: ročno narisane živali predstavljajo kanadske province

Za Kanado je uniforme drugič oblikovala skupina modne znamke Lululemon, ki je poudarila, da je pozorno poslušala športnike, kako so se počutili v oblačilih, in upoštevala njihove želje. "Ko se počutiš najbolje, daš vse od sebe," je dejala Audrey Reilly, kreativna direktorica kanadske ekipe pri podjetju za športna oblačila.

Za otvoritveno slovesnost so oblikovalci ustvarili "tapiserijo ponosa" – v motiv so vključili deset ročno narisanih živali, od tega jih devet jih predstavlja kanadske province, ena pa Francijo.

ZDA: "Nič ne uteleša Amerike bolj kot modre kavbojke"

Medtem za videz sosednje ameriške ekipe bo že devetič skrbel znani modni oblikovalec Ralph Lauren. Ta se je odločil za ležeren videz s kavbojkami, modro-belimi črtastimi srajcami in temnomodrimi suknjiči.

"Nič ne uteleša Amerike bolj kot modre kavbojke," je povedal David Lauren, vodja blagovne znamke in inovacij ter sin ustanovitelja. Napovedal je, da bo za zaključno slovesnost ekipa nosila bolj "zabavna in razburljiva" oblačila – bele kavbojke in jakne v rdeči, beli in modri barvi.

Italija: izseki himne del oblačil in "Živela Italija"

Laurenova konkurenca Emporio Armani bo medtem oblekla italijanske olimpijske predstavnike – v tej vlogi je modna znamka, katere ustanovitelj Giorgio Armani je pred kratkim dopolnil 90 let, že od leta 2012. Oblačila, ki jih bodo tekmovalci nosili v primeru stopničk, krasi napis W Italija, okrajšava za Eviva Italija, ki se prevede v: "Živela Italija".

"Iskanje novih rešitev za športni komplet, ki mora združevati eleganco s praktičnostjo, je zame vedno vznemirljiv izziv," je dejal Armani. Trenirke športnikov so modri barvi, značilno za Armanija, ki je poskrbel za še eno posebnost. Znotraj ovratnika polo majic se namreč skriva začetek himne Italije, celoten prvi verz pa je znotraj jaken.

Združeno kraljestvo: štiri cvetlice za štiri narode

60 let stara britanska blagovna znamka oblačil Ben Sherman, znana po moških oblačilih, že tretjič ustvarja britanske olimpijske uniforme. Letos svet želi spomniti, da Britanijo sestavljajo štirje narodi in ne en sam. Uniforma za otvoritveno in zaključno slovesnost tako po besedah kreativnega direktorja založbe Marka Williamsa, ki želi poudariti pomembnost sodelovanja in enotnosti "predstavlja enotnost in raznolikost Združenega kraljestva".

Modro-rdeči cvetlični motiv štirih narodov, ki vključuje vrtnico, bodiko, narciso in deteljico, služi kot poklon edinstvenim identitetam in zgodovinam Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske. Ta krasi polo majice, ki jih bodo športniki nosili z jakno, in pisane nogavice, pri oblikovanju katerih je sodeloval z znamko Happy Socks.

Indija: kurta in sari

Indijski atleti se bodo odeli v kreacije modne znamke Tasva, katere oblikovalec Tarun Tahiliani je znan po svoji sposobnosti združevanja tradicionalnih elementov s sodobnostjo. Ko je začel raziskovati za uniformo indijske otvoritvene slovesnosti, je opazil trend držav, ki v oblikovanje vključujejo svoje nacionalne zastave. Tako je tudi sam začel delati na dizajnu z oranžnimi odtenki žafrana, bele in zelene barve, dodal je tudi vezenine v teh barvah.

"Cilj je ustvariti obleke, ki našim športnikom dajejo moč, da s ponosom in samozavestjo predstavljajo Indijo," je dejal Tahiliani. Pri moških je začel s kurto, tipično azijsko dolgo in ohlapno srajco. Za indijske predstavnice je oblikoval sari, ki po njegovo "lahko laska vsakemu tipu postave".

Južna Koreja: simbol vode in deli zastave

Športniki Južne Koreje bodo nosili uniforme, ki jih navdihuje državni krožni simbol taegeuk, ki je v središču zastave države. Rdeče-modri krog pomeni harmonijo med negativnimi kozmičnimi silami modrega dela in pozitivnimi kozmičnimi silami rdečega.

Motivi na uniformah znamke North Face vključujejo tudi enega od štirih črnih trigramov (skupine črt) iz vogalov zastave. Uporabljeni trigram simbolizira vodo. Uniforma za podelitev medalj vključuje tudi suknjič, ki prikazuje indigo modre vode ob vzhodni obali države.

Uniformo korejske ekipe za otvoritvene in zaključne slovesnosti je oblikovala zasebna blagovna znamka Musinsa Standard. Popolnoma svetlo modra uniforma vključuje suknjič, katerega podloga bodo porisane s tradicionalnimi belimi in modrimi motivi, ki običajno krasijo porcelan, tradicionalni pas in hlače.