Zadnja desetletja se je posvečal boju proti antisemitizmu in ustanavljanju akademij za frizerske mojstre. Foto: Reuters
Zadnja desetletja se je posvečal boju proti antisemitizmu in ustanavljanju akademij za frizerske mojstre. Foto: Reuters
Modna revija Akademije Vidala Sassoona
Sassoon sam je iznašel več pričesk, ki so uspešnice še danes, svoje naslednike pa prek akademij spodbuja, da mu sledijo po poti individualizma in drugačnosti. Foto: EPA
Modna revija Akademije Vidala Sassoona
Osnovno vodilo Vidala Sassoona je bilo: umij in nosi. Foto: EPA

Anglež judovskega rodu (njegova mati se je rodila v Ukrajini, oče pa v Solunu) je umrl na svojem domu v Los Angelesu, star 84 let za posledicami levkemije, s katero se je bojeval že od leta 2009. Njegovo življenje je bilo posvečeno frizerskemu poklicu, zavzemal spremembe in napredek, zaradi česar je ustanovil številne frizerske akademije, ki mlade nadobudne frizerje spodbujajo pri njihovi ustvarjalnosti. Njegovo ime nosijo tudi številni pripomočki in pripravki za nego las.

Da bo frizer, si je želela mama, čeprav je sam v otroštvu verjel, da se bo preživljal kot nogometaš. Oče je družino zapustil, ko mu je bilo tri leta, in ker mati njega in brata Ivorja ni mogla preživljati, ju je poslala v judovsko sirotišnico, kjer sta preživela otroštvo, mater pa sta lahko videla le enkrat na mesec.

Raje za pripravnika kot nazaj v šolo
Za frizerja pripravnika se je šel učit, ko je bil star 14 let, odločen, da bo raje delal, kot se vrnil v šolo. Kmalu po tem se je začela vojna, Vidal pa se je, ker je bil premlad, da bi se boril, pridružil podtalni angleški organizaciji za pomoč prebeglim Judom. Po vojni se je pridružil Izraelcem v vojni za neodvisnost. Ko se je leta 1948 iz Palestine vrnil v Anglijo, je našel službo frizerja pri Raymondu Bessonu v njegovem salonu na Mayfairu. Leta 2010 je o svojem učitelju povedal: "On me je res naučil, kako striči ... brez njega ne bi nikoli dosegel, kar sem."

Osnovno vodilo: umij in nosi
Nekaj let pozneje, (1954) je odprl svoj prvi salon in začel izpopolnjevati svoj, za tiste čase revolucionaren slog kratkih pričesk. "Odločen sem bil, da bom, če bom že ostal v frizerstvu, spreminjal stvari. Hotel sem odstraniti vse, kar je odvečnega, in se osredotočiti le na osnovne oblike in načine striženja," se je spominjal desetletja pozneje. Njegove lasne kreacije so temeljile na preprostosti in naravnosti, brez zapletenega vzdrževanja (njegovo vodilo je bilo "wash and wear" - v prostem prevodu "umij in nosi"), sledile so geometrijskim linijam, prilagojenim osnovnim oblikam obrazov.

Ženske so bile s krajšimi lasmi nenadoma osvobojene zapletenih postopkov kodranja in "tupiranja", ki sta zahtevala večurne obiske frizerskih salonov, kar jim je v času, ko se je prebujalo gibanje za večje pravice žensk, dalo precej več svobode in časa za druge dejavnosti - na primer službo, ki je v teh letih postajala stalnica številnih žensk.

V 60. letih je svoj slog izpopolnjeval, stranke pa so kar drle v njegov salon. Leta 1968 je bil že tako slaven, da so mu pot v Los Angeles, kjer je poskrbel za pričesko Mie Farrow, ki se je takrat pripravljala za vlogo v filmu Rosemaryjin otrok (Rosemary's Baby) plačali 5.000 dolarjev.

Odpovedal se je poslovnem svetu in se posvetil filantropiji
V ZDA oziroma Los Angeles se je preselil v 70. letih, ko je iskal strokovnjake za razvoj svojih frizerskih pripravkov, ki se danes prodajajo po vsem svetu, in tam ostal do svoje smrti. V 80. letih je svoje podjetje, ki je tedaj slovelo tudi po kozmetičnih izdelkih (šamponih in balzamih) - predvsem po zaslugi odmevnih oglasov -, prodal družbi Richardson-Vicks, ta pa ga je tri leta pozneje prodala Procterju & Gamblu. Leta 2003 je družbo Sassoon tožil, češ da v korist svojega izdelka Pantene zanemarja tradicionalne Sassoonove, s čimer krši določila prodajne pogodbe. V prvem desetletju tretjega tisočletja je prodal tudi verigo frizerskih salonov in javno izjavil, da ga z njimi veže le še ime in nič drugega.

Življenjski cilj: boj proti antisemitizmu
Sam se je od 80. let naprej bolj kot uspehu in delu posvečal dobrodelnosti - ustanovil je mednarodni center za antisemitistične študije, ki je namenjeno ozaveščanju o nevarnostih protijudovstva, prek različnih organizacij in svoje fundacije pomagal mladim s šolninami, nadobudnim glasbenikom itd. Po "upokojitvi" je začel ustanavljati frizerske akademije, namenjene izobraževanju in spodbujanju mladih frizerjev, da razmišljajo drugače.

Štirje zakoni, štirje otroci
Poročen je bil štirikrat. Leta 1956 se je zaobljubil Elaine Wood, a je zakon trajal le dve leti, do leta 1958, ko ga je zapustila zaradi smučarja na vodi Davida Nationsa. Med letoma 1967 in 1980 je bil poročen z igralko Beverly Adams, s katero imata štiri otroke: že pokojno Catyo (1968), Eden 1973), Elana (1970) in posvojenega Davida. Njegova tretja žena je bila nekdanja manekenka Jeanette Hartford-Davis, zakon pa je trajal le kratek čas leta 1983. Leta 1992 se je zaobljubil Ronnie, ki mu je ob smrti, skupaj z otroki in vnuki stala ob strani do zadnjega diha.

V spodnjih videih si lahko ogledate napovednik dokumentarnega filma o Vidalu Sasoonu, nekaj utrinkov z modnih revij Sassoonovih akademij in oglas za Sassoonovo kozmetiko z legendarnim sloganom: "If you don't look good, we don't look good" (v prostem prevodu: Če vi niste videti dobro, tudi mi nismo.).

Utrinki z modnih revij Sassoonovih akademij

Oglasi