Prvič po letu 2009 je modno brv Victoria's Secreta zavzela tudi 50-letna Tyra Banks. Foto: Reuters
Prvič po letu 2009 je modno brv Victoria's Secreta zavzela tudi 50-letna Tyra Banks. Foto: Reuters

Šov Victoria's Secreta je sicer debitiral že leta 1995, čez leta pa so ocene tega padle. Leta 2018 so ga številni označili za seksističnega, zastarelega in premalo raznolikega. Takrat se je vodja trženja Ed Razek tudi opravičil za svoje komentarje o tem, zakaj transspolni in "polnejši" modeli niso bili predstavljeni na modnih brveh. Takratni izvršni direktor je kmalu po modni reviji tistega leta odšel, tudi prodaja izdelkov je še naprej padala.

Debitirala je Kate Moss. Foto: Reuters
Debitirala je Kate Moss. Foto: Reuters

Po večletni odsotnosti so se manekenke s krili le vrnile na modne brvi New Yorka. Letošnja vrnitev je obljubljala, da bo "slavila vse ženske", pri čemer je britanska glavna oblikovalka in kreativna direktorica podjetja Janie Schaffer povedala, da je Victoria's Secret "kot podjetje v zadnjih treh letih napredovalo". Obenem ni poudarila samo raznolikosti teles manekenk, ampak tudi bogat nabor njihovih narodnosti – nastopilo je 50 manekenk iz kar 25 držav.

Vrnitev modne revije znamke spodnjega perila Victoria's Secret je udarno začela legendarna Kate Moss, ki je tako pri svojih 50 letih pravzaprav prvič postala Viktorijin angelček. Po modni brvi se je sprehodila tudi njena 22-letna hči Lila. Na modno brv je stopila tudi brazilska manekenka Valentina Sampaio, ki je leta 2019 postala prva transspolna manekenka, ki je zastopala Victoria's Secret. Prav tako je nastopila transspolna manekenka Alex Consani.

Krila so si nadele tudi "polnejše" manekenke, kot sta Ashley Graham in Paloma Elsesser, a so njihov nastop glede na zgodovino podjetja številni videli kot "simbolično gesto", poroča BBC.

Na pisto se je vrnilo tudi nekaj znanih obrazov, kot so Gigi in Bella Hadid, Barbara Palvin ter Candice Swanepoel. Prvič po letu 2009 je modno brv Victoria's Secreta zavzela tudi 50-letna Tyra Banks, med povratnicami je bila tudi Adriana Lima.

Modni večer so s svojo glasbo popestrile tudi Cher, Tyla in LISA iz južnokorejske skupine BLACKPINK. V preteklosti so na modni reviji, ki je običajno pritegnila na milijone gledalcev, nastopili tudi Justin Bieber, Rihanna in Taylor Swift.

Nekateri menijo, da se znamka ni spremenila. Foto: Reuters
Nekateri menijo, da se znamka ni spremenila. Foto: Reuters

"Na modnih stezah še vedno v veliki meri prevladovale suhe, konvencionalno privlačne manekenke"

Odzivi na letošnji modni spektakel so bili mešani. Dani Maher iz Harper's Bazaarja je zapisala, da ni bilo zapomnljivih trenutkov, ki bi se "vtisnili v njene možgane" kot v preteklosti. Kljub obljubam o raznolikosti so po njenem mnenju "še vedno v veliki meri prevladovale suhe, konvencionalno privlačne manekenke".

Z njenim mnenjem se je strinjala tudi urednica Teen Vogua Aiyana Ishmael. "Ko sem gledala, kako suhljate manekenke druga za drugo zavzemajo oder, me je to katapultiralo nazaj v domačo dnevno sobo, kjer sem kot otrok opazovala ženske, ki niso bile videti kot jaz, kako postavljajo lepotne standarde, ki jih večina žensk ne bo nikoli dosegla," je zapisala.