Na fotografiji nizozemski model Ymre Stiekema doji svojega dojenčka. Foto: Vogue
Na fotografiji nizozemski model Ymre Stiekema doji svojega dojenčka. Foto: Vogue
Angelina Jolie na naslovnici revije W. Fotografijo je posnel Brad Pitt. Foto: W

Nizozemski fotograf Erwin Olaf je za oktobrsko številko revije ovekovečil model Ymre Stiekema, ki na fotografiji z vzdušjem portretov slovitega nizozemskega slikarja Johannesa Vermeerja pozira zgoraj brez, z dojenčkom, prisesanim na njene prsi.
Preostale fotografije v seriji, naslovljeni Mojster in dekle, prikazujejo Stiekemovo v oblačilih, podobnih tistim po modi 17. stoletja, a z nekaj modernimi dodatki, kot so slušalke in pletena čepica.
Od nosečnice do mamice
21-letna Ymre je sicer lani za nizozemski Vogue pozirala visoko noseča in gola, tako da te zadnje fotografije predstavljajo zanjo nekakšen sklenjen krog - od popolnoma modnih fotografij do že videnih golih z zaobljenim trebuščkom in v modni fotografiji še "nedotaknjenega" področja fotografij dojenja.

Vsi sicer niso navdušeni. Jamie Peck iz revije The Gloss je tako fotografijo odpravila kot "samo še en goli poskus dviganja prahu s pomočjo podob, ki so v zahodni družbi še vedno precejšen tabu", nekateri mediji pa so se spraševali o pomenu prikaza dojenja na modni fotografiji, namenjeni bolj ali manj prodaji stvari.

Dviganje prahu
Kot poroča Daily Life, nizozemskemu Voguu sicer kontroverznost ni tuja. Maja letos je veliko prahu (ne na dober način) dvignila serija fotografij belopolte manekenke, ki je imela obraz pobarvan na črno.

Pa tudi naslovnice z doječimi mamicami niso povsem nove. Revija Time je lani razburila z naslovnico mame, ki ima na prsi prisesanega petletnega otroka - fotografija je spremljala članek na temo, kdaj je otrok prestar za dojenje. Leta 2008 pa je revija W objavila intimne fotografije doječe Angeline Jolie iz igralkinega osebnega arhiva. Te je javnost sprejela precej mirneje.