Berlinski teden mode ostaja drugače kot modni spektakli v Parizu, Milanu, New Yorku ali Londonu predvsem 'nacionalna' prireditev, saj kolekcijo za sezono jesen-zima 2008 predstavljajo tako rekoč izključno nemške modne znamke. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Berlinski teden mode ostaja drugače kot modni spektakli v Parizu, Milanu, New Yorku ali Londonu predvsem 'nacionalna' prireditev, saj kolekcijo za sezono jesen-zima 2008 predstavljajo tako rekoč izključno nemške modne znamke. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Fashion Week Berlin 2008
Sinemus svojo tokratno kolekcijo predstavlja pod geslom 'hladna erotika, spojena s klasičnim šikom'. Videno na modni reviji v stari poštni železniški postaji (Berliner Postbahnhof) ustreza tej oznaki. Foto: MMC RTV SLO/P.B,

Naj se priljubljeni berlinski župan Klaus Wowereit v spremnem besedilu k drugemu dogodku Mercedes-Benz Fashion Week Berlin še tako navdušuje nad živahno berlinsko alternativno in mlado modno sceno, pripomba nemške modne novinarke in moje sosede na reviji modne znamke Macqua pove vse: "Karla Lagerfelda sem že ne bo." Resnica je, da na berlinskem tednu mode ne moste zasledili največjih imen svetovne modne scene in da - povsem drugače kot na primer v Milanu, Londonu, Parizu in New Yorku - 'modne nasvete' za prihodnjo jesen in zimo delijo bolj ali manj le domači oblikovalci in modne hiše.

Pruski duh živi naprej … tudi v modi
Vsaj dve veliki imeni pa vendar nista odrekli zvestobe Berlinu. Reviji hiš Hugo Boss in Joop! Sta že pred začetkom tedna mode veljali za vrhunca tokratnega dogajanja, čeprav od njiju nihče ni pričakoval kaj dosti novega. Obe znamki ostajata vrhunec poslovne in predvsem moške mode; ne le v Nemčiji; tudi v svetu. Je že tako, da se je v Nemčiji kljub živopisnemu in pogosto do absurda prignanemu 'street fashionu' tudi v modi ohranilo nekaj pruskega duha. Strogost, perfekcionizem v izdelavi in pri izbiri materialov in previdnost v drznosti - vse to so pri hiši Joop! tokrat povzeli kot "Bauhaus v modi" - so tisto, kar še vedno prepriča množico petičnih kupcev.

Podobno 'ostro' modo za prihodnjo zimsko sezono napovedujejo tudi pri nas manj znana in po večini mlada oblikovalska imena, med katerimi pa v Nemčiji zvezdniški status uživajo vsaj hiše Michalsky, Macqua, Sisi Wasabi in Sinemus. Mi smo se udeležili predstavitev kolekcij pri nas skoraj neznanih, v Nemčiji pa trenutno zelo cenjenih hiš Sinemus in Macqua. Videno najbolje povzemajo izrazi barvni purizem, eleganca, izredno kratka linija kril in oblek, poudarjanje elegantnih in povsem oprijetih hlač kot dnevnega in večernega oblačila, poudarjen čevelj z nekoliko 'arhaičnim' kopitom, ohranjanje romantike pri večernih oblekah, prestižni in skrbno obdelani (pogosta uporaba reliefnih vzorcev) materiali in predvsem … za zimsko sezono 'sumljivo' lahna oblačila.

Polona Balantič








Iznajdljivosti pri variaciji klasičnega, silhueti prirejenega kroja v kreacijah Carolin Sinemus ne manjka. Kljub temu se lahko vprašamo, ali morda njene kolekcije ne bi veljalo nasloviti kolekcija Novo leto 2008, saj vsa njena tokrat videna oblačila sodijo v kategorijo večerne garderobe. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Očitno nobena sezona ne more miniti brez večernih oblek, ki spominjajo na oblačila dam na slikah slikarjev tako imenovanega prerafaelitskega sloga. Pa četudi gre za oblačila zimske sezone, prerafaelitskost pa najpogosteje vzbudi asociacijo na rožnate angleške vrtove. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Ob stopnjevanju predoskarjevske vročice in ob pomisleku na nešteto modnih spodrsljajev s prejšnjih podelitev oskarjev lahko rečem le, da morda hollywoodske zvezdnice ne bi storile napak, če bi se enkrat za spremembo odpovedale modnim nasvetom trenutno najbolj vročih kreatorjev in bi se malo razgledale po kolekcijah malo manj zvenečih imen. Foto: MMC RTV SLO
Aktualne ostajajo tudi tunike oziroma oblekice za čez hlače. Hvalevredna poteza, ki nas še nadalje odrešuje neokusnih, niti do popka ne segajočih majic izpred nekaj let. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Modo Carolin Sinemus označujejo kot 'High-End-Kombinacijo', kar v jeziku laikov pomeni, da je Simenusova 'specializirana' za oblikovanje poslovne mode in večerne garderobe. Foto: MMC RTV SLO
Črna bo prevladovala tudi prihodnjo sezono. Posebej pri svečanejših oblačilih. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Absolutni hit prihodnje sezone bodo očitno povsem oprijete usnjene hlače s posebej obdelanim kolenskim predelom, oziroma, kot temu pravijo v modnem žargonu, hlače z „over-knee“ optiko. Tovrstne hlače, katerih glavna posebnost je koleno, ki je oblikovano tako, da ustvarja iluzijo nošnje čez koleno segajočih škornjev pod hlačami, v Berlinu predstavlja več modnih znamk. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Pri Macqui so tokrat poudarili multifunkcionalnost usnja. Usnjene detajle najdemo tudi v elegantnih, lahnih in na draperiji osnovanih večernih oblekah, kjer jih sicer ne bi pričakovali. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Modne revije v Berlinu potrjujejo, da pajkice niso bile le modna muha zadnjih dveh let, kakor tudi, da potrjujejo, da se jih da dobro vključiti tudi v svečane in elegantne toalete. Asociacija na kičasta in nabuhla osemdeseta s kodravo Madonno na čelu je pozabljena. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Poudarjeni golenski predel in nekoliko 'retro' kopito sta glavni značilnosti čevljev prihodnje zimske sezone. Očitno se pričakuje mila zima, saj je obe reviji zaznamovala popolna odsotnost škornjev. Foto: MMC RTV SLO
Ljubitelji pastelnih barv ostajajo nepotešeni. Nemški modni mnenjski voditelji ta čas prisegajo na čiste in močne barve, črno, belo, metalne odtenke in 'globoko' modro. Foto: MMC RTV SLO/P.B.
Res je, da so se obiskovalci v dvorano nagnetli zaradi oblek in ne zaradi manekenk. Pa vendar, čeprav na ogled niso bila postavljena dekleta, si dovolimo pripombo, da bi lahko izbrali takšne, ki znajo hoditi. Kar nekaj modelov je namreč hodilo prav po 'konjsko' in nič kaj eleganci oblek, ki so jih nosili, ustrezno. Foto: MMC RTV SLO/P.B.