Fenomen, je kljub temu, da je trajal kratko (od leta 1966 do leta 1968) uspel zaživeti in se razširiti. Foto:
Fenomen, je kljub temu, da je trajal kratko (od leta 1966 do leta 1968) uspel zaživeti in se razširiti. Foto:
Papirnata obleka
V 60. so si mnogi želeli imeti papirnato obleko. Papirnata moda je namreč bila moderna in artistična.

60. leta prejšnjega stoletja so bila izredno bogato obdobje iz več razlogov, nove modne ideje pa so bile eden izmed njih. Nekatere modne uspešnice iz 60. let so še prisotne, a katerega izmed modnih kosov, ki so ga nosili takrat, bomo težko spet videli na ulicah. Gre namreč za papirnato obleko.

Vse se je začelo, ko je podjetje Scott Paper Company za promocijo svojih izdelkov (robci, toaletni papir, papirnate brisače) izdelalo papirnate obleke. Ženske so namreč za 1,25 ameriškega dolarja po pošti dobile svojo obleko Paper Caper in nekaj kuponov za nakup robcev.

(Ne)pričakovan uspeh
Papirnata obleka, brez oblike in neprivlačna, ni bila izdelana, da jo bodo pripadnice ženskega spola vzele resno. Nad odzivom žensk, ki so papirnate obleke vzele zelo resno, so bili presenečni tudi v podjetju, ki je to obleko izdelalo. Potem ko je zahteva po papirnatih oblekah narasla (v enem letu jih je družba Scott Paper Company izdelala približno 500.000), so se tudi drugi proizvajalci odločili, da bodo svoje papirnate izdelke oglaševali na tak način kot družba Scott Paper Company. Sčasoma so odprli tudi posebne trgovine, kjer so prodajali papirnate obleke, papirnata moda je bila vse bolj moderna in artistična.

Kar je bilo najbolj mamljivo pri papirnati modi, je bila njena nizka cena, a tudi nizkocenovnost ni dolgo trajala, saj so kmalu začeli izdelovati oblikovalske papirnate obleke in cene so bile v istem rangu kot modne obleke, izdelane iz tekstila.

Papirnate obleke, bikinke, dežni plašči
Ker so postajale papirnate obleke vse bolj priljubljene, so se tudi podjetja vedno bolj posvečala tem nenavadnem oblačilu. Začeli so dodajati tudi različne materiale, tako da so lahko te obleke ženske prale tudi v stroju. Sčasoma pa so začeli prodajati tudi druga oblačila, ki so bila izdelana iz papirja. Nekatere obleke so lahko kupci okrasili sami, med drugimi je to storil tudi legendarni Andy Warhol.

Nemogoča misija
Tudi danes papirnate obleke navdušujejo nekatere modne oblikovalce, ki na modnih revijah predstavijo svoje papirnate stvaritve. A v primerjavi s 60. leti, ko so se ženske v paprinatih oblekah pojavljale povsod, je danes na ulicah nemogoče najti žensko, ki bi bila odeta v ta modni kos, ki je v navduševal 60. letih.

D. S.