Nakit se tokrat predstavi v novi in drugačni podobi. Prstan na sliki je delo Petre Bole. Foto: Obalne Galerije Piran
Nakit se tokrat predstavi v novi in drugačni podobi. Prstan na sliki je delo Petre Bole. Foto: Obalne Galerije Piran

Razstava je prvi skupni nastop v okviru ambicioznega projekta Arhitekturni nakit, ki predvideva večje število razstav z različnimi avtorskimi zasedbami, simpozij na temo oblikovanja nakita in odkrivanja odnosov ter povezav med nakitom in arhitekturo, predavanja nekaterih prepoznavnih razstavljajočih umetnikov, ustvarjalne delavnice s študenti in dvojezično publikacijo.

Analogije med nakitom in arhitekturo so sorazmerno novo odkritje. Na prvi pogled se zdi, da povezave med arhitekturo in nakitom ni, saj prva ščiti pred zunanjim prostorom in vplivi, druga pa okrasi, podari občutek lepote in celo status v družbi.

Vendar nakit in arhitektura vsak na svoj način izražata stališča družbe, predstavljata neki dosežek v oblikovanju, dimenzijo širše ustvarjalne družbe in posameznikov, menijo organizatorji razstav. Pri obeh umetniki izražajo svoja mnenja, sodelujejo v zapletenem procesu nastajanja in opredelitve do okolja. Prav tako oba z veliko ustvarjalne svobode, ki omogoča najbolj raznolike oblike izražanja, zrcalita odnos do okolja, v katerem nastajata in živita. Njune povezave so lahko tudi v uporabi materialov in skupnega vizualnega jezika, še dodajajo iz Obalne galerije Piran.

Razstava Arhitekturni nakit je zastavljena kot interakcija med notranjim in zunanjim svetom, med vlogo svetlobe in teme, polnega in praznega, ... Gre za iskanje koncepta, ki spodbuja oblikovanje na vseh ravneh človekovega delovanja. Razstavo si lahko ogledate do 29. novembra 2010.