Fatalna ženska v petdesetih letih: Marilyn Monroe. Foto: EPA
Fatalna ženska v petdesetih letih: Marilyn Monroe. Foto: EPA
Jayne Mansfield
Poleg Marilyn je bila ena izmed največjih zvezd v zlati dobi Hollywooda Jayne Mansfield.
V šestdesetih letih so prisegali na popolnoma drugačne ideale kot desetletje prej.
Jane Fonda
Ženske so v osemdesetih najraje telovadile ob videokasetah Jane Fonde.
Kate Moss
V devetdesetih je naslovnice pomembnejših revij krasila Kate Moss. Foto: Reuters
Pamela Anderson
Le kdo bi lahko pozabil legendarne rdeče kopalke? Foto: EPA
Se s pomočjo Beyonce vračajo obline? Foto: Reuters

Skoraj vsako desetletje postreže z ženskami, ki razvnemajo moško domišljijo.

Se strinjate z izborom ali menite, da so desetletja zaznamovale tudi katere druge ženske? Povejte nam svoje mnenje na Mojem spletu ali v komentarjih.

Obline, Marilyn in zlati časi Hollywooda
V 50. letih je kraljevala Marilyn Monroe. Svetli lasje, živo rdeče ustnice, velike prsi, ozek pas, širši boki in vitke noge. Kulten je postal njen prizor v filmu Sedem let skomin, ko ji je veter s podzemne vrtinčil belo krilo in razkril njene noge. Marilyn je postala sanjsko dekle, ki ni burila domišljije le z uspešno filmsko kariero, ampak tudi z razburljivim zasebnim življenjem.

V petdesetih je bila uspešna tudi Jayne Mansfield, ki je navduševala s postavo v obliki peščene ure. Njene obline so ji prislužile filmske vloge in občudovanja moškega spola.

Shirana postava, majhne prsi in Twiggy
V 60. letih pa je prišlo skoraj do popolnega preobrata. Na modnih brveh je zablestela Twiggy, katere telo ni bilo niti najmanj ženstveno: majhne prsi, ozki boki in niti grama maščobe. A modni svet je potreboval ravno to spremembo, saj je Twiggy takoj zablestela in postala najbolj zaželeno dekle v modnem svetu. Njena postava je postala tudi kamen spotike. Očitali so ji presuho postavo, a se je ona vedno zagovarjala, da je takšna pač njena naravna telesna zgradba, saj je suhost pač bila zapisana v njenih genih. A naenkrat so vsa dekleta želela, da bi bila videti kot slavna manekenka, tudi moški niso bili ravnodušni do drugačnega tipa lepote.

70. leta: Nedolžne, a seksi
Sekssimbol v 70. letih je bila Bo Derek, ki je še vedno bila suha, a ne tako ekstremno kot Twiggy. Dekliški, a hkrati seksi videz je poosebljala tudi Olivia Newton-John. V Briljantini je igrala nedolžno dekle, ki pa na koncu filma navduši v rahlo nevarnejši različici: vsa je bila oblečena v usnje.

Čas, ko so ženske z veseljem hodile na aerobiko
V 80. letih ni bilo dovolj le, da so bile ženske vitke, ampak so za svojo postavo morale tudi kaj narediti. Jane Fonda je novo strast žensk po telovadbi znala najbolje vnovčiti, saj je po filmski karieri zaslovela tudi na malo bolj drugačnem terenu - v telovadnici. Njene kasete, kjer je ženskam svetovala, kako z aerobiko priti do idealne postave, so se prodajale več kot uspešno, naenkrat pa so si ženske zaželele malo bolj mišičastega telesa, ki je v osemdesetih postalo ideal.

Lep primer idealnega telesa v 80. letih je tudi Jamie Lee Curtis, zaslovela je predvsem zaradi svojega gibčnega telesa in dolgih nog. Zadnja leta več pozornosti zbuja ravno z obratno reklamo. Revijam ne dovoli, da bi jo retuširale, saj želi, da imajo ljudje realno predstavo, kako je videti žensko telo pri 50. letih z malo odvečnimi kilogrami in nekaj gubicami okrog oči.

Se je vrnila pretirana suhost?
Manekenski svet je v začetku 90. let šokiral z novo idealno žensko: Kate Moss. Zgodovina se delno tudi ponavlja, saj je s podobnim videzom v šestdesetih zaslovela Twiggy. Modni oblikovalci so si spet zaželeli rahlo anoreksična dekleta brez oblin. Mossova je pozornost svetovno znanih oblikovalcev pritegnila leta 1993, ko jo je takrat še skoraj neznani Marc Jacobs najel, da bi predstavljala njegovo modno kolekcijo. Njen videz je bil nekaj povsem drugačnega, nekaj, česar do takrat ni bilo videti na modni sceni. Še isto leto sta jo najela Calvin Klein in kozmetično podjetje L'Oreal, Kate pa je postala ena izmed najbolje plačanih manekenk na svetu, njenemu slogu pa sledi veliko število mladih deklet.

Rdeče kopalke in tekanje po plaži
Rahlo drugačne smernice pa je v 90. letih vnesla Pamela Anderson. Moški so vzdihovali, ko so dekleta v enodelnih rdečih kopalkah tekala po plaži, kar je bilo vrhunec serije, samo reševanje iz vode je bilo večinoma drugotnega pomena. A kaj, ko so številnim dekletom iz te serije pomagali do popolne postave plastični kirurgi. Vseeno pa to ni zmotilo večinoma moškega občinstva, saj naj bi si priljubljeno nadaljevanko do zdaj ogledalo že 1,1 milijarde Zemljanov.

Brazilke osvajajo svet
Konec 90. let pa so se že začele nakazovati nove smernice. V manekenskih vodah se je vedno bolj začela vzpenjati brazilska manekenka Gisele, ki je še vedno vitka, a je njena postava vseeno popolnoma drugačna od Mossove. Zagorela koža, dolge noge, obline na pravih mestih: točno to je Gisele, ki je verjetno edina, ki si še zasluži naziv supermodel, že nekaj let pa je najbolje plačana manekenka na svetu.

Obline dobivajo nov zagon
V novem tisočletju pa naj bi bile spet moderne obline. Jennifer Lopez je znala svojo malo večjo zadnjico dobro iztržiti, saj je postala njen zaščitni znak, ne smemo pa niti pozabiti njene zelene obleke, ki jo je nosila na Grammyjih in razkrivala svoje čare. S podobno postavo se lahko pohvali tudi Beyonce Knowles, ki tudi ni pretirano vitka, a je to vseeno ne omejuje, da ne bi oblekla zelo kratkih hlačk in mini kril. Ali to pomeni, da se vračajo 50. leta, ko so na filmskem platnu zapeljevale ženske s postavo v obliki peščene ure?