Katy Perry je svoj novi kos nakita takole pokazala na podelitvi MTV-videonagrad. Foto: EPA
Katy Perry je svoj novi kos nakita takole pokazala na podelitvi MTV-videonagrad. Foto: EPA
Madonna si je omislila 'le' bleščečo obrobo okoli zob. Foto: EPA

Madonna, Rihanna, Beyonce, Justin Bieber in Chord Overstreet so le nekateri med zvezdniki, ki so se v zadnjem času na široko smejali, da bi vsem razkrili svoj novi modni dodatek.

Gre za kovinski nakit (predvsem zlat ali srebrn), ki se nosi na zobeh. Lahko je okrašen s kristali ali diamanti, vsak kos pa je po svoje unikaten, saj je izdelan glede na obliko zob tistega, ki bo grill nosil.

Zobni nakit so prvi nosili hiphoperji na začetku 80. let, ko je predstavljal simbol bogastva. Kot idejnega očeta pogosto omenjajo Eddieja Pleina, ki je 'zlate rešetke' ustvaril za glasbenika Flavor Flava in pozneje za raperje, kot sta OutKast in Ludacris. Skupaj z uspehom skupine Dirty South v letu 2000 se je širila tudi priljubljenost tega zobnega nakita. Takrat se je grill vse pogosteje začel pojavljati v besedilih pesmi, med katerimi je največ uspeha požela skladba, ki jo je hiphoper Nelly skupaj s Paulom Wallom, Big Gippom in Alijem.

Eloise Parker, strokovnjakinja za popularno kulturo je novi modni trend komentiral za MailOnline: "Po naročilu narejen zobni nakit je zelo drag. To je verjetno eden od razlogov, zakaj je tako priljubljen med zvezdniki." Raper Lil’ Wayne si je na primer dal izdelati grill z diamanti, ki je vreden kar 100.000 dolarjev.

Modna poznavalka Lauren Sherman meni, da je zobni nakit zanimiv, ni pa za vsakogar: "Zvezdnice, kot je Madonna, si to lahko privoščijo, saj od njih ne pričakujemo nič drugega kot zabavljaštva." Zanimivo si je ta kos nakita privoščil tudi plavalec Ryan Lochte, ki je svoj diamantni grill hotel nositi na podelitvi medalj na olimpijskih igrah v Londonu, a mu tega niso dovolili. O nakitu je leta 2011 za Speedo povedal: "Je edinstven način, na katerega lahko vsem pokažeš svojo osebnost."