Halle Berry v seksi obleko, ki je delo Toma Forda. Foto: Reuters
Halle Berry v seksi obleko, ki je delo Toma Forda. Foto: Reuters
Tom Ford
Elegantna oblačila Toma Forda obožuje tudi George Clooney. Foto: EPA

Že več kot osemdeset let je ta modna hiša ena izmed najbolj cenjenih, vse pa se je začelo leta 1906, ko je takrat 25-letni Guccio Gucci ustanovil podjetje House of Gucci v Firencah.

A za začetek poslovanja modne hiše Gucci se šteje letnica 1921, začeli pa so s prodajo različnih kosov prtljage. Kmalu se je imperij razširil tudi na druga področja, danes Gucci ponuja oblačila, dodatke, dišave itd.

Pogubna 80. leta
Izdelki Guccija so postali najbolj znani ob koncu 2. svetovne vojne, za velik uspeh so zaslužni predvsem Guccijevi štirje sinovi, ki so odpirali trgovine po celotni Italiji, leta 1953 so odprli prvo trgovino čez lužo, v trendovskem New Yorku. V petdesetih letih je modna hiša doživela največji razcvet, kmalu je ime Gucci postalo prepoznavno po vsem svetu, trgovine so odpirali v Londonu, Tokiu, Parizu, Los Angelesu itd. 80. leta bi modna hiša Gucci najraje pozabila, saj so ta čas zaznamovali številni družinski spori, ki so škodovali poslovanju podjetja in njegovemu ugledu.

Tom Ford reši Guccija pred bankrotom
Leta 1994 je bila na reviji modne hiše Gucci rojena nova zvezda - Tom Ford. Mladi oblikovalec je oblačilom ponovno vdihnil glamur in erotiko, mnogi modni poznavalci so namreč menili, da so zlata leta modne industrije že minila.

Modna hiša Gucci je bila pred to kolekcijo na robu bankrota, a takrat 36-letni Tom Ford jo je rešil iz rdečih številk, saj je bilo ob njegovem odhodu podjetje vredno več milijard dolarjev. Podjetje je spet postalo eno izmed najbolj cenjenih in dobičkonosnih, od leta 1994 do 2001 pa so bila oblačila hiše Gucci med najbolj zaželenimi, veljalo je, da če v omari nisi imel oblačila te modne znamke, nisi bil oblečen po zadnjih modnih smernicah.