Dramoleti, ki vas ne pustijo ravnodušne. Foto:
Dramoleti, ki vas ne pustijo ravnodušne. Foto:

Grški klasiki vas ne navdušujejo, ruski realizem ni slog, ki bi ga z veseljem prebirali na plaži, sodobna poezija pa še ob zbranem branju v domačem fotelju pogosto povzroči le dvig obrvi. Če želite s seboj vzeti sproščujoče delo, ki ga lahko berete po delih in ki vas bo nasmejalo do solz, imamo pravo rešitev za vas. Obstaja pa en pogoj − ne sme vam biti tuj črni humor, ščepec zgodovinskega znanja pa le še poveča užitek ob branju tega dela.

Gre za knjigo Black Adder. The Whole Damn Dynasty 1485-1917. Vam je ime vsaj nekoliko znano? Povsem mogoče, saj gre za scenarije (vseh) štirih serij humoristične nanizanke Černi gad, ki tudi našim malim zaslonom ni ostala tuja. V teh mini dramaletih - en del nanizanke se 'prevede' v dobrih 15 strani - lahko sledimo dinastiji, ki je britanski zgodovini dala nekaj izjemnih likov, prekanjenih junakov, zvitih pustolovcev in predvsem iznajdljivih egoistov, ki so se skupaj s svojimi oprodami borili proti temu, kar jim je prineslo življenje, in mu včasih odgovorili tudi s kakšnim izjemnim forhandom.

V glavnih vlogah štirih dinastičnih sag se v srednjem veku na britanskem dvoru pojavlja drugi sin vojvode yorškega Edmund, začetnik najbolj znane ere dinastije Černega gada, sledijo pa mu še plemič omejenih sredstev lord Edmund Blackadder, ki živi v elizabetinski Angliji, Blackadder, butler princa regenta Georgea, zadnje poglavje pa bralce popelje v okope v času prve svetovne vojne, kjer je v prvem planu kapitan Blackadder, ponos britanske kraljeve vojske ...

Gre torej za svojevrstna 'zbrana dela', ki pa se tokrat ne šibijo pod pezo globokih razmišljanj in/ali prepričevanj in/ali idealističnih agend. Delu bi naredili veliko krivico, če bi ga jemali kot lahko zabavo, saj gre za izjemno domišljen izdelek, ki pogosto posega po osteh družbene kritike, njegovi avtorji pa so očitno imeli zgodovino v malem prstu, saj v vsaki dinastiji lahko najdemo vrsto povezav z znanimi in manj znanimi zgodovinskimi dogodki, ki so sicer včasih oviti v plašč komedije, vendar pa pozornemu bralcu ne smejo uiti. Zato gre prav zares za delo, ki je, kot lahko preberemo na ovitku knjige, "tako zvito kot lisjak, ki je ravnokar postal profesor zvitosti na Univerzi v Oxfordu". Gre za delo, ki nam bo tudi ob večkratnem branju vsakokrat razkrilo kakšen zabaven miniliterarni biser.

Poleg dramoletov pa v delu lahko najdemo tudi nekaj 'dodatkov', s katerimi se saga o Černem gadu zaokroži v sklenjeno celoto. Tako lahko izvemo, daje bil prvi Blackadder skoraj gotovo druid, ki je slišal na ime Edmun, ogledamo si lahko Baldrickovo rodbinsko drevo, pokukamo v slovar dr. Johnsona, listino dolžnosti princa regenta, grafični prikaz prve bojne linije leta 1915 in 1917 ... Poleg zabavne vsebine, povezane z znanjem, pa lahko izpostavimo še eno dobro lastnost tega dela. Izšlo je namreč pod okriljem britanskega dobrodelnega projekta Comic Relief, kar pomeni, da z nakupom knjige tudi vi prispevate svoj delež zamisli o boljšem jutri za vse.