Omejitev prometa zajema 40 kilometrov ceste na obali Amalfi. Foto: Pixabay
Omejitev prometa zajema 40 kilometrov ceste na obali Amalfi. Foto: Pixabay

Nova prometna pravila zadevajo 40-kilometrski odsek obale med krajema Vietri sul Mare in Positano, v poletnih mesecih nabito poln avtomobilov, avtodomov in počitniških prikolic, ki se po polžje premikajo po vijugasti cesti.

V veljavi bodo od 6. ure zjutraj do 22. ure zvečer, čez celoten avgust ter med konci tedna od 15. junija do 30. septembra, pa tudi za veliko noč ter med 24. aprilom in 2. majem, poroča CNN.

Na sode datume bodo lahko vozila samo vozila z registrskimi tablicami, ki se končajo s sodo števko. Na lihe datume pa bodo prišli na vrsto vozniki z "lihimi" tablicami.

Googlov zemljevid za pot med Vietri sul Mare in Positanom priporoča obvoz po 20 kilometrov daljši poti. Foto: Google Maps
Googlov zemljevid za pot med Vietri sul Mare in Positanom priporoča obvoz po 20 kilometrov daljši poti. Foto: Google Maps

Iz novega pravila so izvzeti lokalni prebivalci 13 obalnih krajev, javni prevoz, taksiji ter najeta vozila z najetim šoferjem. Pravilo pa vključuje tudi vsa vozila, ki jih turisti najamejo v Italiji (rent-a-car).

Italijansko cestno podjetje (Anas) je ob tem za celo leto prepovedalo promet za vsa vozila, daljša od 10,36 metra, ter avtodome in počitniške prikolice, med 6.30 zjutraj in polnočjo.

Upoštevanje prepovedi bo nadzorovala lokalna policija, zagrožene kazni pa niso znane.

Nova ureditev napovedana od marca 2020

Nov prometni režim bi sicer moral v veljavo stopiti že marca 2020, vendar so pritožbe lokalnega prebivalstva in pandemija covida-19 upočasnile uveljavitev. Pravila so nazadnje uradno potrdili v sredo.

Županja mesteca Vietri sul Mare Angela Infante je pozdravila novo ureditev. "Letos se je znova začelo - med konci tedna se ne morete voziti, ljudje so ujeti doma," je dejala in dodala, da so kolone vozil včasih dolge do šest kilometrov. Hotelirji in drugi ponudniki prenočišč so medtem nova pravila označili za "katastrofo", saj bodo ustvarila veliko zmede med turisti, ki si ob prihodu v Italijo izposodijo avtomobil.