'Jušnega nacista' je v seriji Seinfeld upodobil Larry Thomas, ki mu je vloga prinesla celo nominacijo za emmyja. Thomas, ki ni vedel, da lik temelji na resnični osebi, je navdih za vlogo črpal iz naglasa Omarja Sharifa v Lawrencu Arabskem. 'Jušni nacist' se pojavi tudi v zadnjem delu serije Seinfeld, v katerem razkrijejo njegovo ime: Yev Kasem. Foto:
'Jušnega nacista' je v seriji Seinfeld upodobil Larry Thomas, ki mu je vloga prinesla celo nominacijo za emmyja. Thomas, ki ni vedel, da lik temelji na resnični osebi, je navdih za vlogo črpal iz naglasa Omarja Sharifa v Lawrencu Arabskem. 'Jušni nacist' se pojavi tudi v zadnjem delu serije Seinfeld, v katerem razkrijejo njegovo ime: Yev Kasem. Foto:
Pri ponovnem odprtju SoupMana se je zbralo lepo število navdušencev nad juhami Ala Yeganeha, ki pa se dogodka ni udeležil. Foto: Reuters
Yeganehove jušne stvaritve so menda brez primere. Danes pa jih namesto v njegovi kuhinji pripravljajo kar v tovarni. Foto: Reuters
Prav zaradi Seinfelda se številni obiskovalci New Yorka zgrinjajo tudi v Tom's Restaurant, katerega pročelje je služilo kot kulisa za okrepčevalnico, v kateri se redno zbirajo Jerry in druščina. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

To so pravila, ki veljajo v prodajalni juhe, ki je navdahnila že kar kultni lik "jušnega nacista" v seriji Seinfeld in so jo na Manhattanu znova odprli. Pred šestimi leti jo je namreč že pregovorno zadirčni lastnik, Al Yeganeh, zaprl in licenco za svoje recepte prodal franšiznemu podjetju.

Yeganehova prodajalna juhe na Zahodni 55. ulici 259A se je imenovala Soup Kitchen International. Kasneje je iz nje zrasla franšiza The Original Soup Man, katere prvo trgovino so odprli v Princetonu v New Jerseyju leta 2005.

Nekaj odlomkov iz Seinfelda, v katerih nastopa "jušni nacist", si oglejte tukaj.
Več kot sto ljudi se je v torek zjutraj postavilo v vrsto, da bi bili med prvimi obiskovalci male prodajalne, ki so jo odprli točno opoldne. Med njimi je bilo tudi nekaj zvestih gostov, ki so se z nostalgijo spominjali dni, ko je Yeganeh z zajemalko polnil skodelice in izza šanka strogo uveljavljal disciplino.

"Njegove juhe so njegovi otroci"
V prodajalni sami se od dni pred Seinfeldom, zaradi katerega je zaslovela, ni veliko spremenilo: ostajajo prej omenjena stroga pravila, ki pa so zdaj zapisana v devetih jezikih. Nekaj stvari pa je le drugačnih. Yeganeh ni več ne lastnik ne upravnik prodajalne.

Kot druge okrepčevalnice Original Soup Man po vseh ZDA je tudi ta franšizna, a predsednik podjetja Robert Bertrand zatrjuje, da Yeganeh še vedno dejavno sodeluje pri poslu. "Ne streže več juhe, je pa še vedno srce podjetja. Še vedno ima ključ. Lastnoročno je izbral upravnika. Njegove juhe so njegovi otroci," pravi Bertrand. V prodajalni je nameščena celo spletna kamera, s katero Yeganeh lahko nadzira, kaj se v gostišču dogaja.

Nekoč je Yeganeh juhe pripravljal na kraju samem, v kuhinji prodajalne, zanje pa je uporabljal sveže sestavine, s katerimi ni skoparil. Vrsta za njegove odlične juhe se je zato vila tudi daleč za vogalom. Danes juhe izdelujejo v tovarniški kuhinji, v izbranih delikatesah jih je mogoče kupiti kar zamrznjene. Tudi cene juh so precej bolj zasoljene, kot so bile nekoč. A mnogim zanje ni škoda niti centa, menda so še vedno resnično pregrešno dobre.

Za "jušnega nacista" Seinfeld "idiotski klovn"
Yeganeh, ki se zadnja leta skriva pred mediji, na veliko ponovno odprtje ni prišel. V intervjujih v zadnjih letih je lik iz Seinfelda označil za nepošten napad na osebnost, razdraženo se je odzval na oznako nacista (pa čeprav šaljivo), Jerryja Seinfelda pa zmerjal z "idiotskim klovnom".

To, da Yeganeh ni prišel na odprtje, za Bertranda ni bilo presenečenje. "To je pač ta njegova skrivnostnost. A ne bi bil presenečen, če bi gledal s kakšnega okna tam zgoraj," je dejal in pokazal na stanovanjsko zgradbo čez cesto.

Tudi mnogi privrženci Yeganeha pravijo, da je bilo tisto z nacistom res pretirano. "Mož je delal kot nor. Za juho ni računal dovolj. Na začetku je stala dva dolarja in pol," se spominja Mark Hoffman, upravnik zgradbe v soseščini. "In vedno je bil prijazen in skromen mož."

Pred "nacistom" je bil "terorist"
A niso vsi takega mnenja. Preden je dobil svoj lik v Seinfeldu, so Alu Yeganehu mnogi obiskovalci okrepčevalnice rekli kar "terorist". Priznavali so, da so njegove juhe odlične, njegov odnos do strank pa - milo rečeno - nenavaden.

Na spletu smo našli še eno zanimivo anekdoto. Preden je nastala epizoda o "jušnem nacistu", se je velik del zasedbe Seinfelda pogosto odpravil k Yeganehu na juho. Potem ko so na televiziji predvajali to epizodo, pa so Jerry Seinfeld in scenaristi enkrat odšli tja na kosilo. Potem ko je prepoznal Seinfelda, je Yeganeh menda začel divje kleti in trdil, da mu je "jušni nacist" uničil življenje. Zahteval je opravičilo. Ko je Seinfeld sarkastično nekaj zamrmral nazaj, se je Yeganeh zadrl: "Nič juhe zate!" in Seinfelda skupaj s spremstvom vrgel iz restavracije.

Če boste obiskali prodajalno Original Soup Man, ne pričakujte, da se bo kdo zadrl: "Nič juhe zate!", če se ne boste pomaknili v levo takoj po naročilu. Si pa lahko majico z likom "jušnega nacista" in s takšnim napisom v izvirniku ("No soup for you!") kupite v NBC-jevi prodajalni v Rockefellerjevem centru ali kar prek spleta.