Schwarzenegger, ki se zadnje čase zaradi ločitve in nezakonskega otroka spet pojavlja na naslovnicah revij in časopisov, se v domači Gradec pogosto vrača. Foto: EPA
Schwarzenegger, ki se zadnje čase zaradi ločitve in nezakonskega otroka spet pojavlja na naslovnicah revij in časopisov, se v domači Gradec pogosto vrača. Foto: EPA

Muzej v njegovi rojstni hiši v Thalu pri Gradcu so urejali več let, uradno pa ga bodo odprli na igralčev 64. rojstni dan ob 10. uri. Nekdanji kalifornijski guverner se odprtja sicer ne bo udeležil, bo pa v prihodnjih tednih prišel v domovino na zabavo ob odprtju.

Sosedje v muzej brezplačno, preostali za pet evrov
Na dan odprtja bodo imeli Schwarzijevi sosedje (na njegovo željo) s kuponi, ki so jim jih poslali vnaprej, prost vstop v muzej, preostali obiskovalci pa bodo morali za ogled muzeja odšteti le pet evrov. V muzeju bo na ogled okrog 1.000 eksponatov, razporejenih po treh glavnih področjih, ki so zaznamovala Schwarzeneggerjevo življenje - bodibilding, filmska kariera in politika.

Schwarzeneggerjeva hiša je bila, da bi bil muzej čim bolj pristen, preoblikovana v prvotno stanje. Kuhinja, stranišče in pohištvo so deloma še izvirni, del opreme pa so upravljavci muzeja dokupili. V hiši je mogoče videti prve uteži, s katerimi je nekdanji bodibilder začel trenirati, oboževalci pa se bodo v muzeju lahko fotografirali tudi poleg podobe Terminatorja v naravni velikosti.

Trimetrskega kipa še niso postavili
Ob odprtju bodo lahko obiskovalci kupili posebno priložnostno poštno znamko, odlomke iz Schwarzeneggerjevih filmov pa si bo mogoče ogledovati na šestih zaslonih. Niso pa še uspeli postaviti okrog tri metre visokega Schwarzeneggerjevega kipa, ki naj bi stal pred hišo. V muzeju upajo, da ga bo lahko v prihodnjih tednih odkril kar Schwarzenegger osebno.