Ni poročil o tem, da bi se ministri predsednikovi ideji kaj upirali ... Foto: EPA
Ni poročil o tem, da bi se ministri predsednikovi ideji kaj upirali ... Foto: EPA
Mohamed Nasheed
Kakšna bo usoda prebivalcev sanjskih Maldivov? Predsednik Mohamed Nasheed menda že išče novo ozemlje za sodržavljane. Foto: EPA

Predsednik za mnoge rajskega arhipelaga, ki leži jugozahodno od Šrilanke v Indijskem oceanu, Mohamed Nasheed želi s to, nedvomno nenavadno potezo, opozoriti svet na posledice globalnega segrevanja in višanje ravni vode, ki grozi, da bo Maldive povsem preplavila. Maldivijski ministri se bodo dobili 17. oktobra, le nekaj dni pred svetovnim vrhom o podnebnih spremembah v Köbenhavnu na Danskem, na katerem bo sodeloval tudi Nasheed.

Predsednik je izkušen potapljač
Predsednik je dejal, da je 14 ministrov pretekli konec tedna že opravilo osnovni tečaj potapljanja, njemu pa ni bilo treba sodelovati, saj se že lahko pohvali s tovrstnim izpitom. "Kabinet se bo v potapljaški opremi potopil približno šest metrov globoko, nato pa bomo začeli posebno zasedanje," je Nasheed sporočil iz glavnega mesta države, Maleja. "Ministri bodo na 'potopljenem' sestanku nato sprejeli zavezo, s katero bodo druge narode pozvali, naj omejijo izpuste toplogrednih plinov." Priložnostni potapljači se bodo sporazumevali s tablami in z rokami.

Voda postaja vse višja
Maldivi so v zadnjem času postali ena najglasnejših držav v boju proti podnebnim spremembam in dvigovanju morske gladine. Leta 2007 je namreč ZN-ov urad za podnebne spremembe opozoril, da bi bilo zvišanje gladine z 18 na 59 centimetrov do leta 2100 dovolj, da bi Maldive povsem poplavilo, s tem pa bi seveda postali nenaseljivi. V zadnjem stoletju se je gladina morja okoli 1.192 koralnih otokov, ki tvorijo Maldive, dvignila za 20 centimetrov.

Več kot 80 odstotkov ozemlja Maldivov, ki jih sestavljajo atoli - koralni otoki, namreč leži manj kot en meter nad običajno morsko ravnjo. Težava je tako pereča, da je Nasheed omenil, da bi lahko njegova vlada kupila nov "dom" za svojih 330.000 prebivalcev v Avstraliji, Indiji ali v Šrilanki.