Okoli pol stoletja stara zgradba je prava zgodba bogate preteklosti. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Okoli pol stoletja stara zgradba je prava zgodba bogate preteklosti. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Tonina hiša
Pridelava olivnega olja nekoč. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik


Kot piše v vasi Sv. Peter je "Slovenska Istra izredno razgibana pokrajina. Obsega območje od Kraškega roba na vzhodu do obale na zahodu ter do Jernejevega zaliva na severu (meja z Italijo) in Dragonje na jugu (meja s Hrvaško). Majhnost obale, ki meri 42 km, idealno združuje turistične kraje ob morju z vasmi v zaledju (Šavrinsko gričevje), med katere sodijo Nova vas, Padna in Sv. Peter, p. d. Šupeter. Oblikujejo jih naravne in kulturne znamenitosti ter domačini."

Ena izmed znamenitosti, ki privabi marsikaterega turista, je tudi Tonina hiša v vasi Sv. Peter. Mi smo jo obiskali na začetku poletja, iz ust našega vodnika pa so privrele številne zanimive zgodbe. V spodnjem delu hiše si lahko ogledate prikaz, kako so nekdaj izdelovali olivno olje, na stenah pa visijo tudi fotografije, ki pripovedujejo delček zgodbe marljivih domačinov. V zgornjem delu so bivalni prostori, kjer sto na ogled tudi avtentična kuhinja in spalnica.

Kot kažejo podatki, je hiša dobila ime po zadnji stanovalki, premožni kmetici Antoniji Goreli. Po njeni smrti je hiša samevala in vse je kazalo na njen propad, a po zaslugi Zavoda za spomeniško varstvo Piran se to ni zgodilo. Leta 1979 so stavbo v okviru večje spomeniškovarstvene akcije temeljito obnovili, in danes spada v okvir Pomorskega muzeja Sergeja Mašere v Piranu.