Prikaz s sestrami Svetega Martina. Foto: Andrej Colja
Prikaz s sestrami Svetega Martina. Foto: Andrej Colja

Ob tem so prikazale pravilen način odpiranja steklenice in postrežbe penine ter dogodek zaokrožile z vodeno degustacijo izbranih briških penin. To je bila prva takšna delavnica.

Sicer pa briški vinarji ponujajo že več kot 40 različnih penin, pri čemer prevladujejo penine belih zvrsti, zelo suhe (brut) in pridelane po klasični metodi.
Sestre Svetega Martina so še posebej ponosne, da je v vseh briških peninah prisotna rebula, ki je tudi sicer najpogostejša in najbolj prepoznavna sorta briških vinogradov … "Najstarejša Brika" tudi spoštljivo pravijo tej avtohtoni rebuli.

V Brdih se večina vinarjev za pridelavo penin odloča predvsem zato, da dopolni in zaokroži ponudbo svojih kleti, nekateri pa so se povsem posvetili pridelavi penin. Sestre "martinove vinske bratovščine" so dogodek, ki je potekal v okviru martinovanj v Šmartnem, zaokrožile z degustacijo sedmih briških penin.