V okviru projekta Grajska poroka so bili izbrani trije pari, ki se bodo brezplačno poročili v srednjeveškem slogu. Foto: Blejski grad
V okviru projekta Grajska poroka so bili izbrani trije pari, ki se bodo brezplačno poročili v srednjeveškem slogu. Foto: Blejski grad

Projekt Grajske poroke blejskega zavoda za kulturo je bil izbran med projekti Lokalne akcijske skupine Gorenjska košarica in je financiran tudi z denarjem Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Direktor Matjaž Završnik pravi, da želijo s projektom ustoličiti nov, tudi tržno zanimiv izdelek, ki ga bo mogoče tržiti vse leto, ne le v povezavi s porokami, je v prispevku za Radio Slovenija poročala Romana Erjavec.

Zvonjenje za dolg in srečen zakon
Zato so v štiridnevno dogajanje vključili več kot 70 domačinov in članov različnih društev ter okoliške vasi in njihove prebivalce. Pari si bodo tako danes ogledali vas Bodešče v soteski Vintgar, moški del nato čaka pokušina žganja v Zasipu, ženske pa peka potice na Selu. Vrhunec prireditve bo v soboto ob 14.00, ko bo po srednjeveških določilih čisto pravi "da" dahnilo šest Gorenjcev.

Organizatorji niso pozabili niti na izlet na otok, kjer bodo mladoporočenci na zvončku želja pozvonili za dolg in srečen zakon. Vse prevoze med prireditvenimi kraji bodo opravili blejski izvočki s kočijami, program pa bo obogaten s srednjeveško animacijo in nastopi.

Glede na to, da je bilo zanimanje za poroko že prvič izjemno - prijavilo se je kar 28 parov, izmed katerih so nato izbrali tri, ki se bodo poročili brezplačno -, organizatorji obljubljajo, da bo prireditev postala tradicionalna in čim prej tudi mednarodna.