Na glavnem trgu v Kranjski Gori vas pozdravi oder z napisom 'dobrodošli'. Foto: MMC RTV SLO
Na glavnem trgu v Kranjski Gori vas pozdravi oder z napisom 'dobrodošli'. Foto: MMC RTV SLO
Kranjska Gora
Žičnice poleti samevajo, Kranjska Gora ne. Foto: MMC RTV SLO

Od Kekčevih, Lavtižarjevih in Aljaževih dni do juriša na Vršič in pohoda na tromejo. Vse to so prireditve, ki se jih lahko udeleži vsak gost kraja, sicer najbolj znanega po svoji smučarski progi, na kateri vsako leto poteka Pokal Vitranc.

Smučišča so v tem času leta namenjena predvsem sprehajalcem, za hitrosti željne obiskovalce pa poskrbi predvsem sankaška proga na Dolenčevem rutu. Kranjska Gora je v zadnjih letih postala pravo mondeno turistično središče z urejenimi hoteli in apartmaji, ki so dostopni vsem.

Prvi naseljenci v 14. stoletju
Kranjska Gora leži v zgornjesavski dolini ob izlivu Pišnice v Savo Dolinko. Staro vaško jedro obkrožajo nove, predvsem nastanitvene zgradbe, rekreacijski objekti, smučarske proge in še marsikaj. Prvi naseljenci so v naselje, ki leži na nadmorski višini 806 metrov, prišli v 14. stoletju. Danes ima Kranjska Gora 1.428 prebivalcev.

Pomembna železniška proga
Prometno dostopnejša je Kranjska Gora postala leta 1870, ko so zgradili železniško progo Jesenice-Trbiž, opuščeno leta 1966. S tem sta se začela dnevno odhajanje delovne sile, predvsem v železarno na Jesenice, pa tudi razvoj turizma. Med prvo svetovno vojno je bila zgrajena tudi cesta čez Vršič, ki je olajšala pot v dolino Soče.