Namakanje v Kolpi, ki ima več kot 25 stopinj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Namakanje v Kolpi, ki ima več kot 25 stopinj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Aktivne počitnice - s kolesom ob Kolpi. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ste za osvežitev v Kolpi?

V spodnjem toku reke Kolpe smo obiskali kampa Podzemelj in Primostek, ki sta le nekaj minut oddaljena od Metlike. Vroč konec tedna je napolnil oba kampa. "Zelo malo prostih mest imamo. Pozna se, da je vreme lepo. Obisk je boljši kot lani, ko je bilo julija precej dežja," je povedal Peter Tomc z recepcije kampa Podzemelj.

Termometer je v nedeljo kazal več kot 30 stopinj. V senci dreves je bilo lažje zdržati. Vseeno je gospod z novomeškega konca že tretjič v eni uri pristavil, da je "svinsku vroče". Ni problema, široka Kolpa, ki v tistem koncu zelo leno teče, nas vabi. No, tam smo slišali še eno "živalsko" primerjavo: "Mrzla je kot pes."

Ljudem res nikoli ni prav. Kolpa je bila gotovo toplejša kot morje, saj je imela 26 stopinj. Tako tople in čiste reke v Sloveniji zlepa ne najdeš.
Po registracijah sodeč, so obiskovalci z vseh koncev Slovenije in tudi sveta. "Primorci radi pridejo k nam, med tujci pa je paleta res pestra: Nizozemci, Francozi, Švicarji, Nemci, tudi Američani in Kanadčani." Večina gostov se strinja, da lahko Kolpa nadomesti dopust ob morju.
Kamp ni drag. Odrasla oseba plača devet evrov dnevno, otroci od 7. do 14. leta 6,30 evra. Otrok do sedmega leta je lahko v kampu brezplačno. Iste cene so tudi v bližnjem Primostku, kjer ponujajo tudi možnost najema manjših lesenih hišic. Za še lepši vtis urejenosti bi morali prenoviti WC-je, so se pa potrudili za goste, ki radi migajo, uredili lepo igrišče za odbojko, postavili mize za namizni tenis, medtem ko imajo otroci zelo radi trampolin.
Dopustnike, ki se želijo sončiti ob Kolpi, bi utegnila zmotiti le glasna glasba z drugega brega Kolpe. Prav nasproti kampa Primostek, na hrvaški strani, je namreč tudi urejeno kopališče z lokalom, kjer je bila v soboto kar malce preglasna glasba.
Morda pa je to le uvod v vedno bolj uveljavljen glasbeni festival Schengenfest, ki bo v dobrih 20 km oddaljeni Vinici potekal naslednji konec tedna ...

Ste za osvežitev v Kolpi?