Okusi Primorske prihajajo v prestolnico. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Okusi Primorske prihajajo v prestolnico. Foto: freedigitalphotos.net
false
V sklopu festivala Slofest bodo sprejeli pohodnike, ki so se iz Rezije podali peš v Trst. Foto: BoBo

Po predfestivalskih dogodkih na Tržaškem, Goriškem in v Benečiji ter današnjih prireditvah bo slovesnost ob odprtju potekala zvečer na Borznem trgu v Trstu. Današnji program Slofesta se bo začel že dopoldne s fotoorientacijo, medkulturnimi igrami in vodenimi ogledi po poteh slovenskega Trsta, ki bodo namenjeni učencem višjih letnikov tržaških in goriških šol z italijanskim in slovenskim učnim jezikom. Trst bodo lahko iz drugačne perspektive popoldne spoznavali tudi odrasli.

Popoldne bodo v palači Gopčević gostili okroglo mizo z naslovom Demitiziranje mita: Trst od večkulturnosti k medkulturnosti. Drugi vidik večkulturnosti bo tema druge okrogle mize o poučevanju slovenščine v italijanskih šolah, ob pogovorih pa pripravljajo tudi tečaj slovenščine v 20 minutah.

Osrednja slovesnost se bo začela ob 20. uri s koncertom orkestra Glasbene matice. Zasedbo učencev in profesorjev bo vodil Igor Zobin. Koncertu bo sledila premiera nove koprodukcije Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, društva Razseljeni in Glasbene matice z naslovom Kako postati Slovenci v 50 minutah.

Drugi festivalski dan bo uvedel pogovor s filozofoma Renato Salecl in Pierangelom di Vittoriem, temu bo sledil pogovor v organizaciji založbe Mladike, na katerem bodo Marija Pirjevec, Magda Jevnikar in Neva Zaghet spregovorile o slovenski književnosti v Trstu. Zvečer bo posvečen glasbenim dogodkom.

Nedeljsko dopoldne bodo zaznamovali maša, otroški program in literarni pogovor z Marko Sosičem, popoldne pa bodo v sklopu festivala sprejeli pohodnike, ki so se iz Rezije podali peš v Trst. Sledil bo nastop folklornih skupin iz Italije, Avstrije in Hrvaške, ki bo sklenil dogajanje na trgu pred selitvijo v Kulturni dom, kjer bo zvečer proslava ob 70. obletnici Radia Trst A in 20. obletnici slovenske televizije na deželnem sedežu RAI.

V Ljubljani okusi Primorske
Primorska živilska podjetja in zadruge pa bodo od popoldneva zbrana na ljubljanski Stritarjevi ulici. Od sobote do torka pa bo na na ljubljanskem Pogačarjevem trgu mogoče preizkušati in kupiti izdelke iz italijanske kulinarike.

Na petkovi prireditvi Po Primorsko bodo obiskovalcem poti med Tromostovjem in mestno hišo na voljo degustacije mlečnih izdelkov, rib, piščančjih jedi in rdečih mesnin, kruha, mlevskih izdelkov, sveže zelenjave ter seveda sonca polnih belih in rdečih vin, so sporočila primorska živilska podjetja ob podpori Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

Obiskovalcem bodo na voljo različne vrste sira, suhomesnati izdelki iz Toskane in Umbrije, svetovno poznane olive s Sicilije in iz Puglie, slaščice iz Piemonta, suho sadje, razne začimbe in drugo. Vsak razstavni prostor bo ponujal tipične produkte posamezne italijanske regije.