Lipicanci so poznani tudi v tujini. Foto: BoBo
Lipicanci so poznani tudi v tujini. Foto: BoBo
Lipica
Ker se je povečalo število obiskovalcev kobilarne, so porast zaznali tudi ponudniki nočitev in gostinskih uslug. Foto: BoBo

Število obiskovalcev Lipice se je meseca junija povečalo za sedem odstotkov, v juliju pa za 12 odstotkov, tako da je letos Lipico obiskalo že nekaj manj kot 70.500 obiskovalcev.

Vodstvo Kobilarne Lipica je prepričano, da sta odziv in porast števila gostov rezultat intenzivnih promocijskih aktivnosti in naporov, ki jih v promocijo Lipice in dvig ugleda te blagovne znamke vlagajo že vse leto. "Podatki za poletje, ko v kobilarni večjih prireditev ne pripravljajo, so še toliko bolj razveseljivi, saj kažejo na to, da na ogled v vse večjem številu prihajajo tudi redni obiskovalci, med njimi predvsem tuji gosti z vsega sveta," so prepričani v Lipici.

Vedno več tudi "eksotičnih" gostov
Največ gostov prihaja iz Slovenije, sledijo pa jim gostje iz Nemčije, Italije, Velike Britanije in Francije. A, kot je povedal pomočnik direktorja za gostinstvo in turizem v Kobilarni Lipica Danilo Markočič, v kobilarni ugotavljajo, da je vedno več zanimanja za obisk kobilarne tudi med drugimi, "eksotičnimi" gosti, kot so Japonci in Rusi. S povečanjem števila obiskovalcev kobilarne se je povečalo tudi število nočitev in gostinskih gostov.

Lipica nadaljuje organizacijo številnih prireditev
Tudi v prihodnje v kobilarni pripravljajo številne prireditve. Poleg konjeniških tekmovalnih prireditev v septembru že pripravljajo tudi tradicionalne Dneve Kobilarna Lipica, ki bodo potekali prvi konec tedna v oktobru. Obljubljajo pester program, tudi letos pa pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev, kolikor jih v zadnjih letih obišče to prireditev ob koncu sezone v Lipici.

Potem ko so s svojimi kočijami v juliju in avgustu že obiskali Koper in Piran, bodo v septembru v okviru zaznamovanja 430-letnice s promocijskimi vožnjami obiskali še nekatera druga slovenska mesta, med njimi Ljubljano, Maribor in Ptuj. V Lipici so zato prepričani, da se bo povečevanje obiska ob pestrem jesenskem dogajanju in kot rezultat dozdajšnjega dela nadaljeval tudi v naslednjih mesecih.

Po Markočičevih besedah se je v letošnjem letu zelo povečalo tudi zanimanje za pripravo porok. Teh so do zdaj našteli kar za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Veliko zanimanja in rezervacij pa imajo tudi za prihodnje leto, dodaja Markočič.

Lipiška čreda v odlični kondiciji
V Kobilarni Lipica pa se je konec tedna s sklepnim preizkusom prvič v zadnjih desetih letih končal stodnevni test delovnih sposobnosti konj. V test, ki so ga začeli izvajati 15. aprila in ga je s svojo ekipo operativno vodil zunanji izvajalec Žarko Kariž, je bilo vključenih 11 lipiških kobil letnika 2006. Prve ocene so zelo dobre in kažejo na odlično kondicijo lipiške črede. Test za žrebce še poteka in bo končan v oktobru.