Banana, čokolada, kava, kokos, rdeči žamet ... Za vsak okus se najde kolaček. Foto: MMC RTV SLO
Banana, čokolada, kava, kokos, rdeči žamet ... Za vsak okus se najde kolaček. Foto: MMC RTV SLO
V novi pekarni cupcakesov so z odzivom zadovoljni. Med našim obiskom so si kolačke privoščile predvsem ženske sladkosnednice. Foto: MMC RTV SLO
Zavojček cupcakesov ob prihodu v našo redakcijo ... Foto: MMC RTV SLO

Odziv je zelo dober in, kot kaže, Ljubljana potrebuje popestreno ponudbo ... Nekateri, predvsem tujci, pa navdušeno vzkliknejo: 'Cupcakes! V Ljubljani imate trgovino s cupcakes. Neverjetno!'.

Kristina Bidovec
... in le nekaj minut kasneje. Foto: MMC RTV SLO
Ste že izbrali svoj okus? Foto: MMC RTV SLO

Pred kratkim smo na naših spletnih straneh pisali o invaziji kolačkov na Manhattan, natančneje o "cupcakesih", malih sladkih pregrehah, ki posladkajo in polepšajo posebne trenutke in so, predvsem v ZDA, izjemno priljubljeni. Nato pa smo odkrili, da imamo pekarno čisto pravih cupcakesov tudi pri nas. V Ljubljani, čisto blizu naše stavbe.

Kot ljubitelji vsega sladkega smo se takoj odpravili na teren in poklepetali z lastnico pekarne Kristino Bidovec. Seveda pa smo morali tudi pokusiti kakšen prikupen kolaček. In nato še enega ... In še enega ...


V ZDA brez "cupcakes" ne mine nobena dobra zabava. Kako pa ste prišli na zamisel za pekarno teh malih dobrot na tej strani luže?
Res je, cupcakes so v ZDA izredno priljubljeni. O njih govorijo na najpopularnejših tv-oddajah in v pogovornih oddajah, kot je Oprah, ter o njih pišejo v mnogih časopisih in revijah. Tudi paparaci zelo radi fotografirajo hollywoodske zvezde, ko se sladkajo s cupcakesi.

Za marsikoga so cupcakes postali vsakodnevni užitek, ki razveseli in sprosti. Ljudje jih naročajo za rojstne dneve namesto klasičnih tort, ker lahko vsak sestavi svojo unikatno "torto" iz cupcakesov poljubne kombinacije okusov. Pri Grajskih dobrotah imamo na izbiro kar 24 okusov.

Na praznovanju se male tortice lahko lično razstavi na posebna stojala, tako da so videti kot tri nadstropna torta. Gostje ne potrebujejo niti krožnikov niti žličk, kar olajša delo prireditelju. Enostavno vzameš cupcake v roko, na enem koncu odmakneš papirček in ugrizneš. Najslajše je sočasno okusiti biskvit in kremo čokolade, vanilje, rdečega žameta, jagode ali drugega okusa, potem pa še enega in še enega ... (smeh).

Zamisel za pekarno malih tortic se je rodila po petih letih bivanja na Beverly Hillsu, ki ima tudi svojo pekarno cupcakes. Vsak dan, še preden se trgovinica odpre, pred vrati čaka vrsta neučakanih kupcev.

Kako so se Ljubljančani odzvali na vašo ponudbo in kakšna so vaša pričakovanja - se bodo kolački "prijeli" tudi pri nas?
Odziv je zelo dober in, kot kaže, Ljubljana potrebuje popestreno ponudbo. Zdi se nam, da imajo Ljubljančani prefinjen okus za sladice, zato ni čudno, da imajo radi te slastne, kakovostne, lične tortice, pripravljene iz izbranih, svežih naravnih sestavin. Nekateri, predvsem tujci, pa navdušeno vzkliknejo: "Cupcakes! V Ljubljani imate trgovino s cupcakes. Neverjetno!".

Kdo so vaše najbolj redne stranke in za kakšne priložnosti naročajo kolačke?
Veliko ljudi pride po male tortice pred službo ali med malico. Vedno več ljudi pa izbere večje število tortic za darilo. Zato tortice pakiramo v lične škatle. Za zabave in druge družabne priložnosti pa tortice varno pripeljemo ob določeni uri. Pri prevozu moramo biti zelo previdni, kajti te tortice so, ker so popolnoma sveže, tudi zelo rahle.

Kako poteka priprava kolačkov pri vas? Ali recepte "izumljate" kar sami?
Tortice pripravljamo vsako jutro in, kot si lahko predstavljate, v zgodnjih jutranjih urah.
Recepti so bili preizkušeni in testirani naprej na družini, potem na prijatelih, znancih in drugih "testnih subjektih", da smo videli, kaj je ljudem najbolj všeč.

Naši cupcakes so v primerjavi z ameriškimi bolj naravni (ne uporabljamo umetnih dodatkov, kot so umetne barve, okusi, emulgatorji ali konzervansi), so pa malo manj sladki in vsebujejo zelo kakovostne, popolnoma naravne sestavine, kot so prava burbonska vanilija, naravne lupinice citrusov (ne izvlečki), čisti holandski kakav in pravo sladko smetano ter sveže maslo. Večji del sestavin je ekološko pridelanih.

Kateri okus kolačkov gre najbolje v prodajo?
Vsak okus ima svoje oboževalce. Poleg tega ljudje radi preizkušajo nove okuse. Trenutno nam hitro zmanjka tortic, ki vsebujejo čokolado ali kokos. To so naslednji okusi: temna čokolada, rdeči žamet (bogat čokoladen biskvit rdeče barve z vaniljino masleno kremo), čokolada-pomaranča, črna in bela, mlečna čokolada, čokolada-kokos, limona-kokos in kokos.

Kot vidite, je izbire veliko, tako da lahko skoraj vsak dan preizkusite nov okus. Naše male tortice so dnevno sveže in zadovoljni smo, ko nam jih ob koncu dneva zmanjka. Da bi dobili prav določen okus, je zato priporočljivo poklicati po telefonu in ga naročiti.

Kateri okus je vam najljubši?
Težko bi se odločila za en sam okus. Ko ustvarjam tortice, me vsak dan znova navdušujejo kombinacije okusov vanilje, čokolade, citrusov, gozdnih sadežev, marcipana in podobnih sestavin. Poleg tega si vedno želim preizkusiti še kako novo kombinacijo.

Odziv je zelo dober in, kot kaže, Ljubljana potrebuje popestreno ponudbo ... Nekateri, predvsem tujci, pa navdušeno vzkliknejo: 'Cupcakes! V Ljubljani imate trgovino s cupcakes. Neverjetno!'.

Kristina Bidovec