Klobase, salame in krače domačini Šentjošta pod Gorjanci darujejo v zahvalo svetniku, ker so bili prašiči vse do svojega konca zdravi in se zdaj njihovi lastniki lahko veselijo okusnih mesnin. "To je legenda. Kaj pa vem, to je svetnik, zavetnik živine," je za torkovo Slovensko kroniko povedala domačinka Jožefa Mavsar.
Prašičev ne ogrožajo samo bolezni, ampak tudi tatovi
"Vsako leto spomladi kupimo prašiče, pujske, in jih redimo do jeseni. Potem pa koljemo in naredimo mesnine," pojasnjuje Janez Golobič. A zadnje čase jim veliko težav povzročajo nepridipravi, manj pa bolezni. Janez Barborič tako lani ni imel ravno uspeha z rejo: "Osem sem jih kupil, dva sta takoj poginila. Nato sem jih šest zredil, potem pa se je tako zgodilo, da so mi tri pobrali za praznike. Ukradli!"
Letošnja zima mesnim dobrotam ni najbolj naklonjena, ugotavljajo rejci. Za dober izdelek je pomembno še kaj drugega, ne samo primerno vreme. Mesar Anton Čelič tako razlaga: "Prašič mora biti lepo rejen, hranjen z domačo hrano, tehtati mora do 140 kil. Pa ne sme biti preveč masten, da so potem salame in klobase dobre."
Denar bo namenjen za obnovo zvonov
Vse "požegnane" mesnine kmetje na god svetega Antona (17. januar) po obredu razstavijo pred cerkvijo, izberejo licitatorja in se začnejo potegovati za kose sušenih mesnin. Izkupiček, zbran s takšno dražbo, bodo letos namenili za obnovo cerkvenih zvonov, je za TV Dnevnik poročala Petra Držaj.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje