Včasih je snega na Koroškem preveč, včasih premalo. Foto: BoBo
Včasih je snega na Koroškem preveč, včasih premalo. Foto: BoBo

Prireditev se bo začela danes ob 17.00 s s smučarsko tekmo ob soju bakel na smučišču v Črni, nato pa bodo razglasili še koroškega športnika leta 2015.

Za gradnjo snežnih gradov kralja Matjaža, ki se na ravnici Mitnek v Podpeci začne v soboto ob 10.00, se je do zdaj prijavilo 33 ekip, prijave pa so mogoče do sobote do 9.00. Čeprav so bile v Sloveniji prejšnje dni izmerjene nadpovprečno visoke temperature za ta letni čas, pa v Podpeci zagotavljajo, da je snega za gradnjo snežnih skulptur dovolj.

Zabava s kančkom tekmovalnosti
Sobotna gradnja bo potekala med 10. in 16. uro in je tekmovalne narave. Ekipe, ki štejejo od pet do osem članov, morajo pri gradnji upoštevati postavljena pravila. Gradnjo spremlja zabavno dogajanje, pozno popoldne na prizorišču prižgejo bakle in kres, ob 18. uri sledi razglasitev rezultatov.

Nagrajeni bodo trije najlepši gradovi po izboru kralja Matjaža in strokovne komisije, ki bo ocenjevala le gradove in skulpture, ki so tematsko sorodne legendi o kralju Matjažu. Hkrati bodo podelili tudi nagrade za najlepši grad ali snežno skulpturo po izboru občinstva.

V Podpeci prireditev poteka od leta 1993, v vseh letih pa so graditelji zgradili okoli 1.300 snežnih gradov in skulptur.