Dvorec je bil zgrajen leta 1435. Foto: RTV SLO/Ana Mušič
Dvorec je bil zgrajen leta 1435. Foto: RTV SLO/Ana Mušič
Dvorec Dornava
Nekoč je bil park okoli dvorca največji baročni park v Sloveniji. Foto: RTV SLO/Ana Mušič

Po letu 1579 so bili lastniki dvorca gospodje Ptujski, Herbersteini in Sauerji. Do okoli leta 1700 je bil dvorec le preprosta stavba, Sauerji pa so ga nadomestili z novim dvorcem. Leta 1730 je posest kupil grof Dizma Attems, ki je dal v letih od 1739 do 1743 stavbo temeljito prezidati. Dozidani sta bili dvoriščni paviljonski krili, urejen je bil park in stavba je postala pravcati baročni dvorec z bogatim parkom.

Dvorec, dvonadstropen pravilen pravokotnik, ki ga poleg osrednjega trakta sestavljata še manjša dvoriščna paviljona, stoji sredi grajskega parka, ki je nekoč veljal za največji baročni park na Slovenskem.

Park se začne z drevoredom, ki vodi proti dvorcu in vrtom pred dvorcem, nadaljuje z obzidanim dvoriščnim območjem s fontano in z galerijo baročnega kiparstva. V nadaljevanju sledi še en drevored z oranžerijo, ob koncu pa se park prelevi v angleški tip parka, ki se razprostira vse do potoka Pesnica. Od leta 1973 je park zavarovan kot spomenik oblikovane narave.

Notranjost dvorca zaznamuje osrednja dvonadstropna slavnostna dvorana, ki je poslikana s prizori iz življenja antičnega junaka Herkula. Druge sobe so bile okrašene s štukaturami, z rokokojskim pohištvom in s stenskimi tapiserijami, del tega pa si je danes mogoče ogledati v Pokrajinskem muzeju na Ptuju.

Ob koncu vojne je dvorec Dornava služil kot zavod za varstvo in usposabljanje, danes pa je stavba prazna. Grad si je mogoče ogledati pod vodstvom tamkajšnje vodniške službe.

Ana Mušič