Ljubljana - mesto, o katerem boste še veliko slišali, obljublja Lonely Planet. Foto: BoBo
Ljubljana - mesto, o katerem boste še veliko slišali, obljublja Lonely Planet. Foto: BoBo

Ljubljana se je na lestvici 10 evropskih destinacij, ki jih popotniki morajo obiskati, uvrstila na visoko drugo mesto, za Grčijo in pred jugozahodom Anglije, sledijo pa Italija, z Vikingi povezani turistični kraji po Danski, špansko mesto Sevilla, Zunanji Hebridi (Škotska), češko mesto Plzeň, Stavanger na Norveškem in Toulouse v Franciji.

O Ljubljani so pri Lonely Planetu med drugim zapisali, da se je vredno naučiti izgovarjave tega kraja, "saj boste o slovenski prestolnici v prihodnjih letih zagotovo še veliko slišali". Ljubljana je eno izmed tistih mest v Evropi, kjer je najlepše živeti, in eno najbolj zelenih, nadaljujejo svoj hvalospev pri Lonely Planetu.

A tokrat jih je navdušilo še nekaj drugega: 2000-letnica prve omembe Emone, ljubljanskega prednika, oziroma praznovanje, ki ga mesto pripravlja ob tem veličastnem mejniku, vključno z dvodnevnim "potovanjem skozi čas", ko se bo Kongresni trg za dva dni vrnil 2.000 let nazaj, v čase gladiatorskih bojev.

Zanimivo je, da hvalijo tudi dostopnost drugih slovenskih krajev s "poceni in pestro izbiro avtobusov" - k sreči pa ne omenjajo, roko na srce, precej neugledne avtobusne postaje, od koder turisti ti avtobusi odpeljejo po širni Sloveniji, ki je "podobno slikovita kot Švica, a precej prizanesljivejša do denarnice".

Nekaj ljubljanskih obveznih turističnih "postankov" smo zbrali v spodnji galeriji.