Zaradi lege med dolinami rek Soče, Idrijce in Bače je bil kraj že v ilirsko-keltski dobi utrjena postojanka. Foto: epa
Zaradi lege med dolinami rek Soče, Idrijce in Bače je bil kraj že v ilirsko-keltski dobi utrjena postojanka. Foto: epa
Mesto Tolmin
Prebivalstvo je zaposleno v trgovini, gostinstvu, obrti in različnih podjetjih v Tolminu.
Reka Soča
Most na Soči stoji na pomolu nad sotočjem rek Idrijce in Soče. Foto: RTV SLO

Nekaj hiš je tudi na njenem levem bregu, kjer je del naselja, imenovan Lesena vas. Grič Mirišče, pod katerim je jedro naselja, je čelni morenski nasip nekdanjega soškega ledenika, ki se na zahodu konča z ozkimi soškimi koriti.

Tam, kjer so korita najožja, je bil že zelo zgodaj most (Rimski most). Leta 1857 je bila ustanovljena župnija sv. Lucije in staro ime naselja Na Mostu so spremenili v Sv. Lucija ob Soči, zdajšnje ime pa je kraj dobil leta 1955.

Most na Soči je pomembno križišče
Most na Soči je pomembno cestno in železniško križišče, v jedru razširjeno v manjši trg, okrog katerega so med starejšimi nadstropnimi primorskimi stavbami večje meščanske hiše. V njem je leta 1991 živelo 481 prebivalcev. Prebivalstvo je zaposleno v trgovini, gostinstvu, obrti in različnih podjetjih v Tolminu.

Kraj je bil pomemben že v preteklosti
Zaradi lege med dolinami rek Soče, Idrijce in Bače je bil kraj že v ilirsko-keltski dobi utrjena postojanka. Od 7. do 6. stoletja pred našim štetjem je bila tu utrjena naselbina, eno izmed največjih in najpomembnejših halštatskih najdišč v srednji Evropi. Postojanka se je ohranila do konca antike in ostanke rimske naselbine so restavrirali. Kraj je bil ves čas pomemben tudi kot trg za okoliška naselja.

Razvija se izletniški turizem
Za jezom hidroelektrarne Doblar v Podselih so soška korita od leta 1938 potopljena v umetnem jezeru. Ob njem se razvija izletniški turizem. Prvi konec tedna v juliju tu vsako leto prirejajo turistično prireditev Noč na jezeru. Zaradi nenehnega zasipavanja s prodom je treba jezero očistiti naplavin, zato ga sem in tja izpraznijo. Tudi v tem času dno jezera čistijo, zato je tu zdaj pravi geomorfološki laboratorij, kjer si je mogoče ogledati številne sorazmerno nove procese preoblikovanja površja, ki so sicer zaradi sorazmerne počasnosti človekovim očem prikrite. Ogled priporočamo zlasti udeležencem šolskih ekskurzij.